3 september 2015

Snart dags för höstens börsintroduktioner

Det måste ha varit rekord i nyintroduktioner under fjolåret, det var nästan svårt att hänga med i svängarna, helt omöjligt att hinna läsa och sätta sig in i alla olika bolag och dess verksamheter. 

Jag plockade ut ett fåtal som jag tecknade, men intresset har varit rekordstort och ibland har jag blivit utan aktier.

När jag fått tilldelning har antalet aktier varit litet, vilket resulterat i att jag blivit sittande med småposter i ett flertal bolag, en del har jag dock tagit hem vinsten i snabbt. 

Nu är det dags att rensa upp bland småposterna, en del kommer att säljas av helt och i andra bolag kommer jag att öka. När börsen åker berg- och dalbana som den gjort den senaste tiden, kan fina köptillfällen öppna sig.

Än har inte höstrusningen när det gäller nyintroduktioner till börsen börjat, men flera bolag står antagligen på kö. Jag tror inte på samma eufori som i våras, flera orosmoln tornar upp sig varav inbromsningen i Kina ses som det största. Hittills är bäst att tillägga.

Den nu oroliga börsen kan också få en del bolag att avvakta med en börsnotering tills klimatet för en notering har stabiliserats.

 Just nu ryktas om en börsnotering av utbildningskoncernen Academedia. Det är ett bolag som tidigare ingått i min portfölj, men det köptes ut från börsen och jag gjorde en bra vinst.

Men jag är inte intresserad av bolaget i nuläget, av samma anledning jag inte var intresserad av vårdkoncernen Capio, i mina ögon är det alldeles för stor politisk risk. Jag ställer mig också frågan varför riskkapitalbolagen sätter bolagen på börsen igen?

2 kommentarer:

Stig Foelhammar sa...

Riskkapitalbolagen köper ut företag, belånar dem skyhögt, skär ner kostnaderna och sätter dem på börsen igen, dvs säljer dem till ett högt pris, allt för att tjäna pengar!

finansmamman sa...

Hej,
ja,riskkapitalbolagen har bråttom till börsen...