11 september 2015

Dansen runt Fingerprint

Det är intressant att följa turerna runt Fingerprint Cards och hur analytikerna kan ha så helt olika uppfattning om ett bolag. Och åsikter om bolaget finns det gott om, både hos analytiker, media och inte minst i olika chattforum.

Carnegie sticker ut hakan och rekommenderar köp i syn analys, riktkursen sätts till 350 kronor och analyshuset räknar med 70 procents omsättningstillväxt under 2015-17. Det är hittills det enda positiva omdömet jag sett om bolaget, frånsett alla positiva kommentarer på chattforum förstås.

Ett annat analyshus sågar Fingerprint och menar att värderingen är skyhög och en tiondel av dagens värdering vore mer på sin plats. Ja, det är inget lätt bolag att värdera, tekniken finns där, order strömmar in och prognossiffrorna låter fantastiska. Det är inte lätt för icke professionella placerare att ta ställning. Själv har jag valt att stå utanför.

Jag läser i Di att vi nu erbjuds hävstångsfonder inom ppm. Det är Alfred Berg som lanserar Bull- och Bearfonder. Det här känner jag mig väldigt tveksam till med tanke på den grupp premiepensionen riktar sig till, långt ifrån alla är erfarna investerare.

Det kan vara svårt att tajma rätt med Bull och Bear, i ppm finns dessutom en inlåsningseffekt då köp och sälj tar flera dagar. Det är inga långsiktiga fonder utan här krävs daglig tillsyn. Den som vill lägga ned mycket tid och är van placerare kan naturligtvis lyckas med hävstångsfonderna, men vid fel tajming kan det gå fort utför.

Igår var jag på hälsokväll arrangerad av 1,6 miljonerklubben. Klubben startades av Alexandra Charles som fått upp ögonen på hur mansdominerad forskningen är och hur kvinnor ofta diskrimineras i vården. Klubben verkar nu för en förbättrad och mer jämlik forskning och vård. Och det behövs!

Trevlig helg!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Du nämner jämlik, men du talar i området jämställd. Vilket menar du?

Anonym sa...

Tror inte hon vet vad hon menar. Det är därför man aldrig kan be någon som tjatar om jämställdhet att specificera sig.

Anonym sa...

Jag vet inte vad Finansmamman har för ambition med sin blogg men konstaterar att det är tragiskt att läsa "me too"-inlägg i bloggform. Vad hade Finansmamman tänkt att tillföra med skrivningen: "Och åsikter om bolaget finns det gott om, både hos analytiker, media och inte minst i olika chattforum." Själv mäktar hon inte ens med att framföra någon egen åsikt utan nöjer sig med att kommentera att några analytiker haussar Fingerprint Cards medan andra baissar bolaget. Dessutom avslutar hon med kommentaren: "Själv har jag valt att stå utanför."

Vad har Finansmamman tänkt att tillföra debatten med ett så simpelt och totalt meningslöst inlägg? Har man valt att stå utanför debatten kanske man ska vara konsekvent även i sitt agerande. Då behöver man inte leverera totalt intetsägande skrivningar.

Eller vill hon kanske att läsaren ska ge ungefär samma respons och feedback som hon själv brukar göra på läsarnas kommentarer: "Tack för synpunkter". Ingen debatt, inga argument för framförda åsikter, ingenting. För att följa den linjen får jag som kommentar till detta blogginlägg på finansmammamanér konstatera: Thanks for nothing!

Chansar Mest sa...

Det här är lite i nivå med de personer som ringer in till SVT:s tittarservice och beklagar sig..

Om innehållet är kasst så ge fan i att titta eller som i det här fallet, ge fan i att besöka den här bloggen om du inte uppskattar intehållet.

Själv så är jag rätt road över Finansmammans lättsamma och kortfattade inlägg. Vill jag ha några djuplodande analyser så besöker jag de bloggar som inriktar sig på det även om jag brukar tappa koncentrationsförmågan när jag läst "yield" för tredje gången.

Och uppenbarligen är inte inte ensam om att tycka som jag gör - Finansmamman är en av de mest besökta bloggarna..

Ta nu en banan - för blodsockrets skull...

//Cm

Anonym sa...

När Placera.nu exakt samma dag har en artikel som handlar om just värderingen av Fingerprint Cards, dessutom mer djuplodande, undrar man onekligen varför Finansmamman publicerar sin kria när den i jämförelse inte tillför ett dyft. Ett intetsägande plagiat.

Anonym sa...

Jag håller helt med signaturen Chansar mest vars inlägg mest liknar de personer som ringer in till SVT:s tittarservice och beklagar sig.

Anonym sa...

Nu är ju Chansar mest lika ytlig som Finansmamman även om han kan vara lite icke-pk när andan faller på

finansmamman sa...

Nej, nu tycker jag tonen bland kommentarerna har blivit otrevlig, jag har raderat ett flertal.

kylig sa...

Det som är intressant med Carnegies analys, är att den publicerades samma datum som ledningen kunde påbörja försäljning av sina konverterade optioner - som gjort många av dem till mångmiljonärer - spetsade givetvis till det hela.
Sedan återstår det att se om någon sålt av de konverterade optionerna eller ej.
Carnegie borde ha kunskap om vilket datum som gäller när företagsledare kan konvertera optioner till aktier , och publicera analysen 1 vecka före eller efter, och inte samma dag.

peoreh sa...

Jag skulle aldrig ge mig på Fingerprint. Påminner lite om Northland...

Anonym sa...

Tycker om att läsa din blogg. Låt inte trollen ta ner ditt humör. Är för övrigt själv skeptisk till Fingerprint.
/T

Anonym sa...

Tycker finansmamman att det är OK med följande typ av kommentarer?:

"Det här är lite i nivå med de personer som ringer in till SVT:s tittarservice och beklagar sig..
Om innehållet är kasst så ge fan i att titta eller som i det här fallet, ge fan i att besöka den här bloggen om du inte uppskattar intehållet."

Skribenten nedvärderar en annan jämlike genom att jämföra vederbörande med en ringare till SVT:s tittarservice. Dessutom med en uppmaning om att "ge fan i att titta eller att besöka bloggen om man inte uppskattar innehållet."

Detta är exakt samma rekommendationer som skulle kunna ges till signaturen "Chansar mest". Varför har du, Finansmamman, inte raderat ovanstående inlägg? Är det OK med svordomskryddade hot? Kan det möjligen bero på att skribenten ifråga har en signatur?

Jag tycker "Chansar mest:s" inlägg är synnerligen opassande både till sin natur men även i sammanhanget.

Detta är inget annat än stenkastning i glashus.


Ingrid sa...

Tack för en trevlig och intressant blogg! Vi är många som regelbundet och med nyfikenhet följer dina inlägg!

Anonym sa...

Heja mamman!

Anonym sa...

Finansmamnan - Jag vill också tacka dig för en trevlig och intressant blogg.
Jag besöker den ofta och gillar den och ditt sätt att skriva.
Var inne härom dagen och jag måste säga att jag häpnade när jag läste vissa kommentarer. En mycket otrevlig ton. Jag undervisar just nu en åk 5 i "vett och etikett på nätet" och hade jag läst/visat mina 11-åriga elever en del av de här kommentarerna så hade de reagerat på den otrevliga tonen. Jag tycker det är skrämmande hur vuxna beter sig på nätet.
Så bra att du har raderat en del av kommentarerna. Heja dig!

Jag ser fram emot att läsa nya inlägg i din blogg - Tack för att du delar med dig!
Sophia

finansmamman sa...

Hej och tack för stöd. Nej, otrevliga kommentarer tillför ingenting.

Anonym sa...

Nej, usch och fy! Låt oss gemensamt nu sjunga We shall overcome!

mich willians sa...

Jag kan inte sluta att tacka Gud för det lån på 4,000,000SEK jag fick från Mr Pato smith lån företag, Jag heter mich willians, jag är från Stockholm, jag är här för att vittna på lånet jag fick från pato smith låneföretag jag var i desperat behov av ett lån för att expandera min verksamhet och för att betala skulden, jag var aldrig en lycklig kvinna förrän jag kom i kontakt med hans företag, var de medel som skickas till mitt bankkonto direkt efter att skicka honom ID-kort och mina bankuppgifter och andra kontroller som är nödvändiga säkerhetsåtgärder, så kontakta honom om du vet att du är från Sverige och du kommer också vittna, jag lovordar honom ansträngningar för att undvika att bli lurad, maila honom och du kommer att vara glad. Hans e-post är (patosmith02@ymail.com) Låt resten av ditt liv i komfort, kontakta honom i dag och vara glad och du kommer också vittna. Jag är den lyckligaste kvinnan på jorden på grund av Guds nåd, är mitt företag går bra smidigt och min familj lever mycket bekväma och glad, och om du är i min tidigare situation eller är i allvarlig och legitimt behov av ett lån, du kan nå denna GUD sände långivare via (patosmith02@ymail.com) Vänligen kontakta Mr Pato smith på hans email patosmith02@ymail.com MVH mich willians