26 september 2015

Träffsäkra Micropos Medical och stabila Lagercrantz

Häromkvällen var jag på möte med Aktiespararna, två bolag hade bjudits in som presenterade sin verksamhet, Micropos Medical och Lagercrantz.

Micropos Medical är inte okänt för mig, jag träffade bolaget redan 2009 inför listningen på Aktietorget. Micropos verkar inom strålbehandling och startades 2003 av fyra onkologer som sett behovet av en exaktare strålningspositionering. Då tumörer kan röra på sig under behandling är det viktigt med exakt position.

Huvudprodukten RayPilot fungerar som en strållots för cancerbehandling och då i första hand prostatacancer.

Det är en precisionsbehandling, det liknar en gps som lokaliserar tumören. Med hjälp av systemet minskar man strålningsområdet, frisk vävnad undviks att strålas vilket i sin tur leder till färre biverkningar, strålningsdosen kan ökas och behandlingstiden kortas. Istället för 40 strålningstillfällen behövs kanske endast fem tillfällen. En stor vinst för både samhälle och patient.

RayPilot finns installerad på flera referensklinker i Europa, Helsingfors universitetsjukhus har använt RayPilot sen 2014 med goda resultat.

Micropos är ett intressant bolag, men nu är det 2015 och man kan se vilken lång tid det tar för ett bolag att kommersialisera en produkt, enligt vd Tomas Gustafsson ligger snittet på cirka 18 år innan marknaden tar till sig medicintekniska produkter fullt ut!! Och som investerare får man antagligen räkna med fler nyemissioner under den tiden.

Teknikkoncernen Lagercrantz var det andra bolaget att presentera sig, verksamt i sju länder i Europa och i Kina. Bolaget förvärvar teknikbolag och har byggt upp en portfölj på cirka 40 bolag, uppdelade på fyra verksamhetsområden. Varje bolag drivs självständigt och har Lagercrantz koncernledning i ryggen som stöttar och driver på utvecklingsarbetet.

Lagercrantz påminner om Indutrade, men jag fick intrycket att förstnämnda är med och påverkar bolagen i större utsträckning. Målet är en resultattillväxt på cirka 15 procent om året.

Bolaget har haft en fin kursutveckling och har annonserat en split av aktien i början av oktober.

Kanske köper jag några aktier i Micropos, det har ju snart gått 18 år sen starten!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
Är 20 år och har precis börjat intressera mig mycket i börsen och läser även din blogg regelbundet, otroligt bra och lärorik.. Tänkte höra vad du har för tips när man är påväg att börja handla med aktier.? Vad ser du som en rimlig summa att börja investera med samt vilka aktier rekommenderar du till en nybörjare.?

Tack för en underbar blogg.!

Kristina sa...

Köper du aktier i Lagercrantz?
Vänlig hälsning
Kristina F.

finansmamman sa...

Hej Anonym,
Använd den summa du anser dig ha råd att avvara. Hos nätmäklarna är det lågt courtage vid handel med aktier, även vid små inköp. Hos "Unga aktiesparare" finns många goda tips för nybörjare, titta in på deras hemsida. Roligt att du uppskattar bloggen.

Till Kristina,
Nej, jag köper inte Lagercrantz just nu.

Anonym sa...

Hej,
Tomas G (Micropos), brukar göra bra presentationer. Nu var jag inte där och ver därför inte vad han sa. Bolaget är just nu i en spännande fas, där betydande genombrott på marknaden troligen ligger inom ramen för de närmaste 3-6 månaderna. Det märkliga är att aktiemarknaden inte tycks se bolaget eftersom värderingen bara ligger kring 100msek och omsättningen på aktien bara är från några tiotusen kr till som mest några hundra tusen om dagen. Har du köpt några?

finansmamman sa...

Hej, nej jag har inte köpt aktier i Micropos, genombrottet kan nog dröja.