21 september 2015

Sänkningen av rut - och rotavdrag, ett nollsummespel

Idag kretsar det mesta om budgeten, inga stora nyheter, i vanlig ordning har de flesta förändringarna läckt ut. De flesta kommer säkert att känna av skattehöjningarna i plånboken på ett eller annat sätt.

Det ska bli intressant att se hur förändringarna inom Rut- och Rotavdragen kommer att påverka. En sänkning ger visserligen pengar till statskassan, men förmodligen är det många som kommer att behöva se sig om efter ett nytt arbete eller i värsta fall hamna i arbetslöshet, ett nollsummespel.

Det kommer naturligtvis att dröja innan vi har facit i hand, under tiden gissar jag att den svarta sektorn kommer att växa och arbetslösheten öka. Höjda skatter som ger höjda bidrag, det känns som klassisk socialdemokrati.

Förra veckan var jag på möte med Aktietorget, fyra bolag inom life science presenterade sig, det är ett område jag är mycket intresserad av, men det är komplext och forskningen är inte alltid helt lätt att förstå om man inte besitter utbildning inom sektorn.

Jag tror det är viktigt för bolagen som turnerar runt Sverige för att locka till sig kapital att lägga ned lite mer tid på presentationerna så även icke biotekniker kan förstå och känna sig lockade att investera, annars riskerar bolagen att gå miste om deras kapital.

Det finns ju många spännande forskningsbolag och det är förstås omöjligt att förstå alla i detalj, men med lite pedagogik brukar det gå att förklara även den mest komplicerade forskning eller produkt. Den här kvällen var det inget bolag som direkt fångade mitt intresse.

8 kommentarer:

Marcus sa...

Du bör ta upp Sivers igen...Det har hänt massor sedan du tog upp det sist.

Anonym sa...

Finansmamman skrev: "Jag tror det är viktigt för bolagen som turnerar runt Sverige för att locka till sig kapital att lägga ned lite mer tid på presentationerna så även icke biotekniker kan förstå och känna sig lockade att investera, annars riskerar bolagen att gå miste om deras kapital."

Just det sista är förmodligen i flertalet av dessa fall det bästa som kan ske. De biotekniker som förstår har uppenbarligen inte känt sig lockade att investera. Därför dyker dessa företag, i ett sista desperat försök att få kapital, upp i sammanhang som exempelvis Aktietorget.

Anonym sa...

Tänker likadant som dig Marcus! Sivers känns mer aktieägar vänligt och på gång med sin nya Vd.

Jim Nyberg sa...

Ja sänkningen av RUT/ROT-avdrag är inte direkt någon tillväxtfrämjare, även om effekten enligt hittills tillgängliga beräkningar inte blir så stor. Däremot får marginalskattehöjningarna på arbetsinkomst en del effekter, vilket Lennart Flood pekar på i senaste numret av Ekonomisk debatt (vilket vid flertalet tillfällen refererats av bland andra DN, SvD, DI och Expressen).

Allvarligast tycker jag dock är att regeringen inte har modet att röra ränteavdraget, dom fegar likt regeringen Reinfeldt och Persson ur i den frågan, rädda att stöta sig med de urbana marginalväljarna. Med dom ca 30 miljarder avdraget kostar hade väldigt många angelägna satsningar på integration och jobbskapande kunnat genomföras. Men uppenbarligen, för den här regeringen som för den föregående, det är viktigare att vinna opinionen än att genomföra den politik som man egentligen vet är nödvändig.

finansmamman sa...

Hej,
Nej, ingen vågar röra ränteavdraget, ändå är det ett bra tillfälle för en långsam avtrappning.

Anonym sa...

Till Jim Nyberg:

Att påstå att kostnaden för ränteavdragen är 30 miljarder är att ta i lite väl mycket. Nettokostnaden är 23 miljarder.

Anonym sa...

Hej,

Om man köper aktier för att ha i kanske 5-10 år.
Är det då bäst att köpa i ett ISK eller i en vanlig aktiedepå?


mvh
Tack för en bra blogg

mich willians sa...

Jag kan inte sluta att tacka Gud för det lån på 4,000,000SEK jag fick från Mr Pato smith lån företag, Jag heter mich willians, jag är från Stockholm, jag är här för att vittna på lånet jag fick från pato smith låneföretag jag var i desperat behov av ett lån för att expandera min verksamhet och för att betala skulden, jag var aldrig en lycklig kvinna förrän jag kom i kontakt med hans företag, var de medel som skickas till mitt bankkonto direkt efter att skicka honom ID-kort och mina bankuppgifter och andra kontroller som är nödvändiga säkerhetsåtgärder, så kontakta honom om du vet att du är från Sverige och du kommer också vittna, jag lovordar honom ansträngningar för att undvika att bli lurad, maila honom och du kommer att vara glad. Hans e-post är (patosmith02@ymail.com) Låt resten av ditt liv i komfort, kontakta honom i dag och vara glad och du kommer också vittna. Jag är den lyckligaste kvinnan på jorden på grund av Guds nåd, är mitt företag går bra smidigt och min familj lever mycket bekväma och glad, och om du är i min tidigare situation eller är i allvarlig och legitimt behov av ett lån, du kan nå denna GUD sände långivare via (patosmith02@ymail.com) Vänligen kontakta Mr Pato smith på hans email patosmith02@ymail.com MVH mich willians