7 februari 2008

Ungdomar och ränta

Ibland blir jag uppringd av kapitalförvaltare som vill att jag ska bli kund hos just dom. Oftast tackar jag nej till möten, men ibland blir jag nyfiken på att höra vad de har att erbjuda, även om jag redan innan förstår vad de vill sälja. Just nu pratas det varmt om kapitalförsäkringar och tillväxtfonder, (jag har skrivit lite tidigare om det), framförallt Afrika och Brasilien puffade denna säljare för, jag tycker båda marknaderna är ganska riskfyllda placeringar. Har man nu funderingar på att köpa in sig i någon tillväxtmarknad kan det vara bra att se över vad man egentligen satsar pengar i. Står t.ex. att läsa i Affärsvälden om Afrikafonder.
Det blev inga fonder köpta hos denna kapitalförvaltere...

Alfa Laval som är en av mina favoriter, levererade ett kanonresultat igår, dubblad vinst jämfört med motsvarande period år 2006. Ännu ser man ingen effekt av den senaste tidens turbulens, vi förväntar oss att efterfrågan ska ligga kvar på samma nivå, säger vd Lars Renström. Positiva tongångar alltså, utdelning höjs till 9 kr, och en split föreslås.

Att svenska ungdomar behöver utbildas i ekonomi står helt klart, om man ska gå efter denna undersökning. 41 % av ungdomarna som är i 18-19 årsåldern vet inte vad ränta är, skrämmande! Att införa ämnet privatekonomi på schemat är nog ingen dum idé.

Jag ligger kvar i min Björnfond.

7 kommentarer:

Ekonomisk fighter sa...

Du har helt rätt, ungdomar behöver få insikt i vad ekonomi är och innebär. En sabbad ekonomi förstör så mycket av deras ingång i vuxenvärlden och med mobiltelefonräkningar, nya lockande mobilköp, sms lån med mera kan de förstöra för lång tid framåt och där har - VI ett stort ansvar som vuxna och föräldrar. Under min studietid arbetade jag med ungdomar som av olika skäl hade det trassligt, ett extra arbete och många av dessa kom från dåliga ekonomiska förhållanden, det är inget = men väldigt vanligt ändå. Föräldrar eller andra vuxna som inte var ekonomiska och inte hade KUNSKAP om ekonomi, utan tagit lån för att konsumera. Detta gick ofta i arv eftersom barn gör som sina föräldrar, för det mesta. Då insåg jag hur allvarligt det här är. De hade inte tålamod att utföra exempelvis ett sommarjobb, blev inte lockade av att själv tjäna 3000:- på 3 veckor men kunde samtidigt tycka att man inte kunde ha jeans för under 1000:- (som någon annan då skulle betala). Många gånger har jag träffat på underbara människor som helt tappat sitt ekonomiska fotfäste, som inte har haft ork/mod/kunskap att våga säga nej till konsumtion utan flytit med strömmen. Och jag tror att ju sämre ekonomi man har ju lättare faller man för frestelser, har försvar som " vi är värda att äta ute som inte haft pengar på en vecka" osv istället för att ta ett helhetsgrepp om sin ekonomi och bannlysa all hämtmat, onödig konsumtion. Just okunskapen måste vi göra något åt, du och jag och alla andra ekonomiskt sinnade fick kanske detta gratis, medfött men alla har inte det. Och där måste vi hjälpas åt.

Anonym sa...

Även Dagens Nyheter har tydligen svårt med sådana här beräkningar! Se bara på vad de skriver...

Ingress: Inbetalningarna till skattekonton i januari ökade med nästan 150 procent jämfört med samma månad i fjol.

Brödtext: Svenskarna satte in nästan 2,3 miljarder kronor på sina skattekonton hos Skatteverket under januari. Samma månad i fjol var beloppet bara drygt 900.000 kronor.

Hur de kan få 2,3 miljarder att bli 150% mer än 900.000 är för mig en gåta... i min värld blir det 2,25 miljoner. Någon journalist är det som inte kan hålla ordning på tusentalen.

JTrader sa...

Jag tycker att medelsvensson har skrämmande dålig koll på allt vad gäller ekonomi. Finns folk som frågar: "Har jag rätt att köpa den här bilen?" Först blir man ställd och undrar, vafan menar han? Sen förstår man att de för det flesta är självklart att ta ett så stort billån när man köper ny bil så att banken, om de inte säger nej, säger OK till lånet med stor tveksamhet. Skrämmande.

Anonym sa...

Vad är då ränta? Vad hos oss människor ger det uttryck för?

finansmamman sa...

Hej alla!
Kan bara instämma med era kommentarer.

Johan: jag förstår inte riktigt din fråga.

Anonym sa...

Varför vill A ha ränta av B för att låna ut pengar?

Miljöpartiet vill ju ha ett räntefritt samhälle. Jag hävdar att det bör kallas ränteförbud. En miljöpartist skrev en gång "Skratta bör man medan man lever" och jag tyckte det var inkonsekvent.

Svaret: Ränta ger uttryck för vår värdering av tid. Att kunna konsumera idag är mer värt än att kunna det om ett år. Det är inte säkert att man lever om ett år.

Men det kände ju alla vuxna till. :-)

Anonym sa...

Kan hålla med om att ungdommar inte förstår mycket om räntor. Det samma gäller självklart för räntefonder. Grunderna om räntefonder kan man läsa i http://www.rantefonder.com