6 april 2009

Vändningen är här

Den senaste tiden har aktier i hälsovårdssektorn gått ganska dåligt, aktier som man anser relativt konjunkturokänsliga. Istället kan man se en uppgång i bank- och finansaktier och verkstad, områden som är mer beroende av konjunkturen. Man byter sektor helt enkelt.

Det här kan vara ett tecken på att den ekonomiska nedgången avtar, att en vändning är i sikte. En del menar dock att vi är för tidigt ute, ingen vågar blåsa faran över även om festen ser ut att fortsätta idag.

Jag brukar inte följa sektorrotationen så slaviskt, jag vill hellre ha en bra spridning på min aktieportfölj då den är långsiktig. Men för den som ska till att köpa aktier kan det vara bra att snegla på de olika sektorerna, vad som kan vara mest köpvärt just nu.

Hur som helst är det bra mycket roligare att titta in på depån nu, där just bank- och finansaktier gått bra. Speciellt HQ Bank har stigit på börsen sen de meddelat att resultatet blir bättre än väntat för det första kvartalet. De ger bra utdelning också, den kommer jag troligtvis att återinvestera i samma aktie.

Jag har upptäckt ett mindre mjukvarubolag, Vitec. Bolaget ser intressant ut och jag kommer att titta närmare på det och återkomma längre fram.

Den här veckan är det påsklov och jag har just kört barnen till idrottshallen så det är lugnt några timmar framåt. Vårsolen tittar fram idag och då längtar jag alltid till sommarstugan, det får nog bli en tur dit i påsk.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vitec är noterat på Aktietorget är har suveränt fina nyckeltal. Under de senaste 4-5 åren har företaget alltid hamnat i topp när man gör en nyckeltalssortering på de flesta variabler. Tyvärr lider företaget av låg likviditet då grundarna envisas med att ligga på alltför stor andel. Därför har kursen stått och stampat kring 20-25 under många år. Hoppas dock att fler får upp ögonen så att vi får fart på V.

B sa...

Mjukvarubolag skiljer sig ju en del från klassiska industriföretag - när du kommenterar, skriv gärna några rader om hur du ser på dessa skilnader!

Jim sa...

Låg likviditet är ju inget marknaden gillar i orostider, men samtidigt får man ju förstå om grundare av ett bolag vill hålla sig borta från banker och ett alltför splittrat ägande så gott det går. Har man en bra idé så ska man se till att man har kontroll över den så länge man kan, det brukar på sikt löna sig.

Ett alternativ vore kanske NYE med B-aktier?