15 april 2009

Vitec, ett intressant nischbolag

Det hjälpte inte USA:s börser att Barack Obama höll ett optimistiskt tal igår kväll, inte heller att centralbankschefen Bernanke uttalade sig positivt om den amerikanska ekonomin. Nu är det lite darrigt igen sedan detaljhandelsindex visade sig gå åt fel håll.

Jag väntar på Vitecs senaste årsredovisning som ska komma när som helst, under tiden har jag tittat lite närmare på bolaget. Det är begränsat med bevakning och analyser på småbolag så man får själv göra en bedömning.

Vitec är ett litet programvarubolag som är nischat mot fastighet, energi, media och mäklarsystem. Det verkar vara ett mycket välskött bolag med högsta kreditvärdighet. Sedan starten har bolaget ökat omsättningen varje år och visat vinst. Man har som målsättning att växa med 25 procent per år men det tror jag i dagsläget är lite för högt ställda förväntningar. I år höjs utdelningen till 0,75 kr.

Inom fastighetsområdet utvecklar man programvaror för exempelvis fastighetsförvaltning och kundkommunikation.
Inom energi erbjuder man olika prognosverktyg för energibolag. Under sista kvartalet har man tecknat avtal med Vattenfall om leverans av prognosverktyg för el-och vindkraftsprognoser.

Område media utvecklar och säljer system för tidningsföretag.
Område mäklarsystem tillhandahåller datasystem för fastighetsmäklare. Där har omsättningen minskat med anledning av sämre bostadsmarknad men det vänder förmodligen nu då bostadmarknaden verkar komma igång igen.

För någon vecka sedan meddelade bolaget också att man gör en internationell expansion.

Jag tycker Vitec är ett intressant bolag men först vill jag invänta årsredovisningen och bolagstämman innan jag tar ställning till köp eller inte. Bolaget är noterat på Aktietorget.

4 kommentarer:

Jim sa...

Vitecs årsredovsining finns som pdf på bolagets hemsida. Fina siffror.

finansmamman sa...

Nja, den nya finns inte ännu, endast bokslutskommunikén. Senaste årsredovisningen ska komma inom ett par veckor.
Håller med om att det är fina siffror hittills.

Jim sa...

Ja ser det nu...jag var lite väl snabb i görningen. Fina siffror var det vart fall, definitivt ett bolag att bevaka.

catballou sa...

Det enda monlnet på Vitecs himmel är den knackiga likviditeten. Nyckeltalen är som jag skrev tidigare bland de bästa hos noterade företag alla kategorier. Tyvärr är det inget analytikerhus som bevakar företag på smålistorna och ännu mindre i övre Norrland. Men hav tålamod. Jag har pratat flera gånger med VD om grundarnas stora innehav och han är naturligtvis pinsamt medveten om detta. Men 30 % upp på 3 mån är ju inte heller fy skam.