Så är det snart vardag igen, skolan börjar om ett par dagar och allt börjar tuffa på som vanligt. Slut på sovmorgnar.
Av olika anledningar kom vi inte iväg på någon resa söderut till värmen, Stockholm var så långt söderut vi kom och så har vi varit en tur till stugan, mysigt att besöka den på vintern någon gång.
Där var det kallt, vi brassade på värmen rejält, så rejält att säkringarna gick och inte var det så lätt att hitta en ny i mörkret, men till slut fick vi både ljus och värme.
Börsåret har börjat riktigt bra. På något sätt känns det hoppfullt inför 2012, börsen brukar blicka framåt, från ett halvår till ett år och kanske får vi se en uppgång senare i år. Vi har även sett positiv statistik från USA den senaste tiden.
I och med julhelger och ledighet har skuldkrisen tagit paus, nu kastas vi in i vardagen igen med nya Eu-möten och diskussioner runt krisen, oron kan snabbt vara här igen. Men jag vill gärna tro på ett positivt scenario...
Lyfter inte börsen kan jag ändå se fram emot utdelningarna som så småningom börjar ticka in på kontot. För den som är intresserad av att investera i högavkastande aktier är det dags att börja syna börslistorna. Nu ska man förstås inte stirra sig blind på utdelningen, det bör även vara ett bolag man tror på.
Några exempel på högutdelare är Astra Zeneca, Tele 2, Telia, Avanza, Connecta, Ratos och Skanska. Obs, än är inga utdelningar satta, endast prognoser.
Jag har tänkt öppna ett investeringssparkonto, ISK när det är dags för nya affärer. Jag har inte för avsikt att flytta värdepapper till ISK utan behåller min vanliga depå.
Nu håller vi tummarna för ett bra börsår!
9 januari 2012
Tror på börslyft i år
Etiketter:
AstraZeneca,
Avanza,
Connecta,
investeringssparkonto,
ISK,
Ratos,
Skanska,
Tele2,
Telia
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
8 kommentarer:
Ja, ser fram emot utdelningarna i vår. Ska bli mkt spännande att se om mina egna prognoser för utdelningar håller, tex för Swedbank och de andra bankerna där det känns lite osäkert gällande nivån på utdelningarna. Jag har scannat börslistorna efter högutdelare, dels sådana större bolag som du nämnde, dels totala doldisar där det inte är uppenbart för så många att de ger mkt bra utdelningar - småttingbolag som tex precio systemutveckling som gett ca 8-10% per år och bolag som tidigare inte gett något utdelning men som i det fördolda gjort en turn around och nu kan förväntas ge direktavkastningar på 5-10%. Ett bra ex är lilla Avonova. Sådana case är trevliga.
Ang. Eurokrisen,på fredag kommer nästa test när Italien skall sälja statsobligationer.
ISK kommer att vara en bra placering i år eftersom statlånesräntan var väldigt låg i nov,därmed blir årets beskattning låg.Men i framtiden får man nog hålla reda på hur den står,då beskattningen ökar med hur hög statslåneräntan är i nov.
God fortsättning!
Ja, vi får hoppas att utdelningsprognoserna håller någorlunda. Spännande med Avonova, det går som du säger att hitta pärlor även bland småbolagen.
Nisse,
Ja, statslåneräntan får man hålla koll på, ingen garanti för att en placering i ISK är lönsam år från år. God fortsättning till dig också.
hur är det med utländska aktier? warren buffet pratar alltid om att han letar utdelningar-tex cocacola och nu IBM?
ISK? Redovisningsmässigt blir det enklare..
Hej!
Kan du enkelt förklara för mig varför jag ska sälja min kapitalförsäkring och istället öppna ett investeringssparkonto. Vad är egentligen skillnaden?/Kerstin
Till börspappan,
Jovisst finns det högutdelare på de utländska börserna, men jag tycker det är lättare att bevaka den svenska börsen.
Mfdl,
Enklare som du säger, men så måste börsen upp...
Kerstin,
Placeringsformerna är snarlika, det är inget som säger att den ena är bättre än den andra, det är en smaksak.
Genom ISK äger du ditt innehav, du kan rösta på bolagsstämman, ISK omfattas av insättningsgaranti och investerarskydd, viss avdragsrätt.
KF-regler känner du säkert till, det är inget som säger att du behöver flytta till en ISK. Det kan ju till exempel vara en fördel att kunna välja förmånstagare till försäkringen.
Här kan du läsa en jämförelse mellan de olika placeringsalternativen:
https://www.avanza.se/aza/depa/blanketter/jamforelse_isk.pdf
Här är länken igen:
https://www.avanza.se/aza/depa/
blanketter/jamforelse_isk.pdf
Skicka en kommentar