12 april 2012

Det går trögt på börsen

Det har varit lite motigt på börsen den senaste tiden. Inte konstigt med tanke på alla problem i Europa som är långt ifrån lösta, inbromsning i Kina och svagare statistik från USA. Börsen har trots allt gått upp en hel del sen hösten och förr eller senare kommer det en rekyl. Återstår att se nu om USA lyckas  hålla sina siffror på den positiva sidan, visa tillväxt i ekonomin om än med myrsteg.

Igår vinstvarnade två av mina bolag, Getinge och Nokia. Getinge har värderats högt av marknaden, kursen har trissats upp till årshögsta utan att det egentligen har hänt så mycket i bolaget, en korrektion är kanske på sin plats.

Vd Johan Malmqvist håller dock fast vid prognosen för helåret 2012, först vid nästa kvartal kan vi se närmare om den stämmer. Jag behåller mina aktier i Getinge som är en långsiktig placering.

Att Nokia har det tufft kommer inte som någon större överraskning, men kanske blir det tuffare än väntat att vända bolaget. Bolagets kassa är stark, men kan sina snabbt om inte försäljningen kommer igång på allvar.

Jag slänger inte in handduken ännu, jag ser Nokia som en chansning, ännu är det för tidigt att säga om bolaget kommer att överleva eller inte. Men lyssnar jag på mina tonåringar så är Nokia ute och de nya mobilerna imponerar inte heller. Den som har räntebevis i Nokia blir också varse att placeringen kan vara en aning riskfylld.

Idag fyller sonen i huset år, det ska vi fira med att äta lite gott ikväll och överlämna några presenter. Det är en fotbollsintresserad kille så i ett kuvert ligger fotbollsbiljetter till allsvenskan. En annan önskan är kläder, det får det bli i form av presentkort, det är inte alltid så lätt att köpa "rätt" kläder .

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Ja, allt hänger på om Windows Phone blir en hit eller miss. Jag är rädd för att det inte ser så ljust ut! (Och jag har gått ur)

Hoppas din son inte prenumererar på din blogg, för i så fall har du ju tagit bort hela överraskningsmomentet nu!

nisse sa...

Dina barn har nog rätt,Nokia blev fartblinda när det gick som bäst och gjorde en del allvarliga felbedömmningar av marknaden.För min egen del sålde jag mina Nokia aktier för några år sedan.Jag har väldigt svårt att se att dom kan komma tillbaka till den marknadsandel dom hade tidigare.

finansmamman sa...

Hej och tack för kommentarer.
Sonen blev glad för fotbollsbiljetterna och överraskad, det är sällan han läser min blogg. Jag hoppas aktieintresset kommer så småningom.

Karl sa...

Jag tycker nog fortfarande att du skall svälja stoltheten vad det gäller Nokia och gå ur. Med de accelererande förluster de kommer att göra under året så är förmodligen den egna kassan slut innan året är det. För att vända det här måste de sälja tiotals miljoner Windows Smartphones. De har sålt två på tre månader. Apple sålde 4 miljoner 4s över en helg i Oktober. Aspn på 220 euro är också alldeles för låg (Apple ligger på närmare $700), förmodligen för att man rear ut helt nya modeller till operatörerna. Det bådar *inte* gott...

finansmamman sa...

Hej,
Jag ser Nokia som en chansning, tycker det är för tidigt att döma ut bolaget, men visst ser det mörkt ut i dagsläget.