11 april 2012

Nya sparprodukter på löpande band

Det dyker upp fler och fler sparprodukter för oss privatplacerare, senast i raden är Nordeas räntebevis. Företagsobligationer eller räntebevis som Nordea valt att kalla sin produkt kan vara ett alternativ för den som söker hög ränta, som bekant är bankerna ganska snål med den varan.

Företagsobligationer ges ut av bolag som exempelvis ABB, Sandvik och Ericsson för att stärka kassan. För oss småsparare har det handlat om för stora belopp, istället har vi sen några år tillbaka kunnat investera i företagsobligationer genom fonder.

Men nu kan vi alltså handla räntebevis direkt över börsen i poster om 10 000 kronor. Än så länge har sex räntebevis noterats, lägst årsränta har Carlsberg på 4,40 procent och högst Stena med 7,75 procent, övriga är Ericsson, Nokia, Stora Enso och Volvo.

Räntebevisen löper på fem år men kan när som helst säljas över börsen. Räntan betalas ut fyra gånger om året. Som med de flesta sparprodukter finns det förstås risker.

Nordea i sig är en risk och de underliggande företagen kan ju gå i konkurs, men den risken är nog minimal, men ändå bra att vara medveten om. Ju högre risk, desto högre ränta, Stena ger 7,75 då rederibranschen anses riskfylld. För att sprida risken kan man köpa olika räntebevis.

För den som jagar hög ränta kan räntebevisen vara intressanta eller en fond med företagsobligationer. Själv håller jag mig till aktier. En stor nackdel med företagsobligationer som jag ser det är att man går miste om en eventuell värdestegring och utdelning i aktien. Men det här är naturligtvis en smaksak hur man vill placera sina pengar och hur stor risk man vill ta.
 

3 kommentarer:

mfdl80 sa...

Får nog ge mig på Nokia, sålde igår, slakt idag. Verkar som att folk överlag inte gillar operativsystem som stavas Windows.. Dessutom en vinstvarning på det.

Nokia bör satsa på nät istället för telefoner... För sent det med visserligen.

Har du kvar några Nokianer?

Anonym sa...

Nokia kanske ska satsa på gummistövlar, där har dom ju ett bra track-record?

finansmamman sa...

Mfdl,
Förstår, jag håller ut ett tag till.

Anonym,
Ja, gummistövlar är på modet just nu.