13 april 2012

Dra er inte för att förhandla om bolåneräntan

Fredag igen, den här veckan har gått ovanligt fort men så är det en kortvecka också. Jag har jobbat med deklarationen idag, målet är att få den färdig i helgen.

Det som tar mest tid är att räkna fram alla gamla ingångsvärden, ibland nyttjar jag schablonmetoden, jag ser ganska omgående om det lönar sig.

I deklarationstider brukar jag också passa på att få ordning på bokföringen, jag har en tendens att komma efter. Bokföring är inte lika roligt som aktiehandel, men det underlättar att ha ordning på avräkningsnotorna inför framtida deklarationer.

Den som har kapitalförsäkring eller isk slipper en hel del deklarationsproblem. Än så länge har jag de flesta av mina aktier på en vanlig depå eftersom det är gamla innehav. Jag kommer att använda mig av isk och aktiedepå parallellt, kvittningsrätten är bra att ha tillgång till ibland, i fallet Nokia kanske.

Efter den senaste tidens "ränteuppror" gissar jag att det är många som styr stegen mot banken för att pruta. För pruta det går, inte bara på lån utan även på mycket annat. Det ligger inte i vår kultur att pruta, kanske känner vi oss obekväma och är rädda för att uppfattas som besvärliga.

Men det är just genom att vara om sig och kring sig som det går att få ner priser och räntor, att inte ge upp efter första samtalet. Att vara lite jobbig är inte samma sak som att vara otrevlig.

Sonen blev glad för fotbollsbiljetterna.

Trevlig Helg! 

8 kommentarer:

Kristina sa...

Hej! Får jag fråga var du har öppnat ditt Isk?
Har kollat runt och tycker att courtageavgifterna är ganska höga. Lönar sig kanske bäst om man gör få och stora köp- och försäljningar. Jag är småhandlare och har Aktiedirekt som depå. De tar 9 kr per transaktion.
Hoppas din helg blev bra, trots oväder, åtminstone i lördags.
Kristina

börspappan sa...

men kan man verkligen förhandla fram en lägre bolåneränta? hur ska det gå till? jag har 2.77.bunden.

finansmamman sa...

Hej Kristina,
Jodå tack, helgen blev bra trots snökaos.
Jag har inte tittat runt på courtaget för Isk, kanske svårt att hitta så lågt som 9 kr. Jag har öppnat Isk på Avanza, sist betalade jag 39 kr.

Börspappan,
Det finns säkert en nedre gräns, men försöka duger.

börspappan sa...

jamen om banken har bestämt en ränta ska man då verkligen börja diskutera detta ändå menar du? det är ju som att stå och pruta i en butik?

Kristina sa...

Tack Finansmamman för att du alltid svarar!

Kristina sa...

Tack Finansmamman för att du alltid svarar!

börspappan sa...

avanza mini tar 9kr tror jag?
måste man krångla med robotskydd här?

finansmamman sa...

Ja, det kanske går att hitta lägre courtage, jag har inte forskat i det.