23 april 2012

Köp- och säljtips från helgens börsevent

Usch då, ingen vidare start på börsveckan, hoppas den inte fortsätter i samma stil resten av veckan. Det känns som riskaptiten avtagit något, marknaden tar gärna fasta på negativa siffror just nu. Presidentvalet i Frankrike spökar säkert också, utgången är oviss.

Men så här har det alltid varit tycker jag, val, krig och kriser av alla de slag som påverkat börsen. Skillnaden är att nu går informationen blixtsnabbt världen över, placerare agerar i flock och kraftiga svängningar uppstår.

Det här var Affärsvärldens Agnetha Jönsson inne på, då hon deltog i börspanelen jag lyssnade till igår. Kanske får vi en snabbare konjunkturcykel i och med att informationen är snabbare.

Hon är tveksam till modellen "köp och behåll" när det gäller de större bolagen, bättre då att försöka utnyttja svängningarna. Däremot på de mindre listorna finns utvecklingsbolag som man kan ge lite längre tid.

Det kan ju vara svårt att utnyttja svängningarna, det krävs tid och kunskap. Och hur ska det gå för de stora fondbolagen att följa svängningar?

Aktiespararnas Gunnar Ek förväntar sig mindre kursuppgångar framöver och tycker att vi ska ha lägre förväntningar på börsen, helt enkelt sänka våra avkastningskrav som ibland kan te sig väl höga.

En hel del köp- och säljtips delades ut som jag återger lite kort.

DGC, HMS Networks om växer snabbt, Vitrolife som har en ny verksamhet på gång, Meda har bra kassaflöde och vd är storägare, GHP:s aktiekurs har sjunkit för mycket, Gunnebo renodlar, Systemair har bra tillväxt, i SCA köper koncernledningen och bolaget har gjort en stor strukturaffär, Kinnevik minskar rabatten och de onoterade bolagen är svårvärderade.

Varning utfärdades för Semafo och industriaktier, var även försiktig med utvecklingsbolag som inte har någon försäljning utan bara kostnader, vänta gärna några år med att hoppa på. En erfarenhet jag delar.

I helgen har jag varit på ett romantiskt bröllop och en mycket trevlig efterföljande fest. Härligt att se två så lyckliga personer.

5 kommentarer:

mfdl80 sa...

Lägg därtill robothandeln som får mer å mer utrymme. Där givna brytpunkter sätter miljontals Köp- och/eller säljordrar in action och där kurser och index kan justeras i rasande takt..

Kanske är den framtida börsen en ogästvänlig plats för en småsparare?

mrG sa...

Hej Finansmamman

Jag tror du ska läsa Intelligent Investor och sen Security Analysis av Ben Graham :) däri finns kanske svaret...

Unknown sa...

Intressant med SEMAFO. Vad bestod varningen i?
Tore

Signs sa...

vitrolife är ett fantastiskt fint small cap bolag med börsens kanske starkaste affärside - man skapar liv (fertilitet) och räddar liv (transplantation). Man gör det globalt och med mkt god lönsamhet. Svårslaget.

finansmamman sa...

Mfdl,
Ja, robothandeln gör säkert sitt till.

MrG,
Tack för tipset.

Unknown
Bolaget har höga produktionskostnader, stor politisk risk.För höga risker helt enkelt.

Signs,
Jag funderar på en investering i bolaget.