17 april 2012

Intressant stämma väntar i Creades

Det är bäddat för en mycket intressant stämma i Creades på fredag. Storägaren Pan Capital skriver i ett pressmeddelande att man har för avsikt att lägga fram förslag på åtgärder för att minska rabattten och öka avkastningen för aktieägarna.

Vidare önskar Pan Capital en plats i styrelsen men den önskan tänker inte Sven Hagströmer uppfylla enligt Pan Capital. Det ska bli intressant att se om han lyckas stoppa den näst största ägaren. Som sagt, bäddat för en intressant stämma som jag hoppas kunna besöka.

Positivt att två kvinnor föreslås till styrelsen i Creades, Maud Olofsson och Marianne Brismar. Annars går det trögt med en ökad andel kvinnor i styrelserummen rapporterar Di idag. Det har i stort sett inte hänt någonting de senaste åren, trots debatten.

Det är förvånande! Jag tror en mångfald i styrelserummet skulle gagna företagets lönsamhet. När fler kvinnor sitter i ledande positioner, där basen finns, hoppas jag att rekryteringen av kvinnor till styrelserummen tar fart. För kvotering tror jag inte på, läs gärna här vad jag skrivit tidigare.

Nu när utdelningarna tas från börsbolagen och kursen oftast sjunker med motsvarande belopp kan det vara ett bra tillfälle att köpa "billigt" och lägga in i en långsiktig portfölj. Just nu sneglar jag på Skanska. Jag saknar exponering mot byggbranschen och Skanska bedömer jag som mest intressant.

10 kommentarer:

Helena sa...

Visst ska det bli spännande på stämman. Personligen hoppas jag inte att Claes-Henrik Julander får någon plats i styrelsen eller för den delen igenom några av sina förslag. Jag planerar att äga Creades länge och vill därför att styrelsen ska tänka långsiktigt och inte montera ner bolaget innan det ens börjat komma igång....

nisse sa...

Med Maud Olofssons track record från när hon var Vd för Västerbottens Hushållningssällskap har jag inget större förtroende för henne som styrelseledamot.
Det borde finnas kvar lite tidningsartiklar i Västerbottens Kurriren från den tiden,

Anonym sa...

Var tror du vi befinner oss på investeringsklockan kändes som den gick baklänges ett tag skogshuggarn

mfdl80 sa...

Ganska intressant att du riktar dig mot Skanska. Finns definitivt en bra uppsida där men man har problem i Norden. Dock så borde alla infrastruktur-uppdrag i USA ge resultat inom en överskådlig framtid.

Dock är aktien rätt pressad så går du in nu kan det vara en bra deal.

Själv gick jag ur för ett tag sen, men funtar på att gå in igen när tillfälle ges. Hyfsad utdelning också..

Kristina sa...

Håller med dig om trögheten att få kvinnor i styrelserna. Var på Investors stämma igår. De utökar sin styrelse från 11 till 13 för att de vill ha in ytterligare två män. Inget nytänkande alls.

Järnvargen sa...

Jag tycker att det är lite osmakligt att klumpa ihop Marianne Brismar och Maud Olofsson som "kvinnor". Marianne är en erfaren företagare med en bra kompetensportfölj.

Maud Olofsson känns däremot som ett ganska tvivelaktigt val. Jag har aldrig uppfattat henne som en särskilt kraftfull näringsminister och har svårt att se vad hon skulle kunna tillföra förutom kontakter med Vinnova.

Däremot är det helt klart ett styrketecken att Marianne Brismar är intresserad av styrelsen. Hon är nog ganska attraktiv för styrelseposter av både personliga och politiska skäl så när hon väljer Creades så är det ett tecken på att hon ser potential.

Anonym sa...

Kvinnan gör sig bäst vid spisen, hehe
Kompetens får avgöra helt enkelt och kryddat med lite nepotism...

finansmamman sa...

Hej och tack för kommenterer.
Helena, visst vore det tråkigt med en nedmontering innan starten.

Nisse,
Maud Olofsson har ändå en bred erfarenhet, låt se vad hon kan uträtta.

Anonym,
Ja, klockan har nog stått stilla en tid.

Mfdl,
Jag tänker just på uppdragen i USA, borde finnas en uppsida.

Kristina,
Var också på stämman.Styrelsen utökas med två män som sagt. Till Investors försvar kan väl sägas att bolaget har flera kvinnor i ledande position.

Järnvargen,
Flera är tveksamma till Maud Olofsson, men hon har trots allt en bred erfarenhet, låt se vad hon kan uträtta.

Anonym sa...

Stämman var inte så spännande som jag hoppats. Pan capital kom inte in i styrelsen vilket redan var uppgjort. Lite pajkastning blev det mellan de båda herrarna Julander och Hagströmer. Annars var stämman ganska kort och Maud Olofsson behagade inte ens dyka upp...

finansmamman sa...

Tack för info, jag hade inte möjlighet att besöka stämman själv.