10 april 2012

Oväntad påsksmäll från Pfizer

Vi har hunnit med en hel del under påsklovet, några dagar har vi varit söderut och fått lite sol på näsan, sen har vi firat påsk med släkten, några dagar har vi varit i stugan och bilen har fått sommardäck. Inte många dagar hemma och det var egentligen ganska onödigt att dra fram allt påskpynt, nu ska det strax ner i lådorna igen.

Deklarationen har jag inte börjat med ännu men måste ta tag i den nästa vecka. Men jag har loggat in och överblickat, det ska nog inte ta alltför lång tid, det blir allt lättare att deklarera.

När det gäller aktier brukar jag ta hjälp av Aktiespararnas utmärkta deklarationsbilaga, i många fall är det knepigt att spåra aktier tillbaka i tiden, det kan vara namnbyte,splittar, inlösen osv. Här underlättar bilagan, men varför har man satt fast bilagan i tidningen?

Även Skatteverket har bra information och historik över aktier, där finns svar på det mesta. Och äntligen kan vi  i år deklarera åt våra barn över nätet, som e-deklarationsombud. Det slog mig plötsligt att mina barn snart är myndiga och ska deklarera själva. Hoppsan, tiden går fort. Jag misstänker att de kan behöva lite hjälp i början.

Konfiskering av Pfizeraktier, jag har aldrig hört talas om något liknande. Nyheten fick mig att haja till, jag har ett litet innehav sen Pharmaciatiden men de aktierna finns i depå hos en svensk bank och jag utgår ifrån att banken sköter kontakterna.

Jag är förvånad över lagarna i USA, speciellt i delstaten Delaware som kräver att aktieägare ska ha kontaktat Pfizer eller dess ombud under de senaste tre åren, annars finns risk att aktierna konfiskeras av delstaten. Tydligen får man vara på sin vakt som aktieägare i USA.

Nu hoppas jag på en bra börsvecka.


3 kommentarer:

börspappan sa...

jag var på ett möte med bla aktiespararnas tidning = alldeles utmärkt bra, och han trodde det fanns 80% kvar upp i år på g5 entertainment?
är inte teleaktier rätt hyfsat trots allt?

Kristina sa...

Är ni, finansmamma och börspappa, med i Aktiespararna? Har hittills bara funderat på det.

finansmamman sa...

Till börspappan,
G5aktien har gått mycket bra, om den fortsätter lika bra återstår att se.

Hej Kristina, jag är medlem sen många år tillbaka, gillar att organisationen är oberoende.