30 mars 2012

Se upp med nischade klädbolagDet går trögt för klädbolagen, Kapp-Ahl visar en stor förlust och RNB rapporterar vikande siffror. Efter en sväng på stan kan jag konstatera att det är misstänkt tomt i Kapp-Ahl-butikerna, däremot är det full fart i H&M-butikerna.

Konkurrensen är ju mördande och visst undrar man ibland hur alla klädbutiker kan vara lönsamma, inte så konstigt kanske om någon butikskedja får stryka på foten. Eller har vi helt enkelt tröttnat på att shoppa och insett att det finns andra värden här i livet än att spendera tiden i en shoppinggalleria. Samtidigt satsar H&M på en ny butikskedja...

En annan teori är att folk är mer miljömedvetna och handlar second hand. Begagnatsajter visar på ökad klädförsäljning, fler second hand och vintagebutiker dyker upp på stan, klädbytardagar arrangeras osv.

Mer nischade klädbolag har också problem, i veckan rapporterade Odd Molly ett klart sämre orderläge för höst- och vinterkollektionen än tidigare år. Wesc, som säljer streetmode, har avslutat införsäljningen av höstkollektionen och visar en nedgång på cirka 6 procent.

Jag förstår att de nischade bolagen har problem, modetrender kan svänga snabbt, inget för min långsiktiga portfölj. Där skulle i och för sig H&M platsa men jag tycker nog att bolaget känns en aning högt värderat.

Nästa vecka är det påsklov, lite tidigt att önska glad påsk kanske, men jag kommer att vara borta några dagar under lovet så det kan bli lite glest mellan blogginläggen.

Glad Påsk och glöm inte att släcka på lördag under earth hour.

1 kommentar:

börspappan sa...

kappahl började med att adonistypen perolof ahl sålde billiga kappor i en källare i göteborg till fabriksarbeterskor. så går det till? hur skulle konceptet gå idag?
fabriksarbeterskor är ett utrotat släkte i sverige, blir inte fler efter saab. lönerna då var säkert bättre än nu?
outlet är givet istället för en dyr citybutik. att köpa in partier istf att hålla ett stort sortiment. lidl har ibland rätt bra kläder, har köpt en mysig vinterrock för 125kr tex och sportplagg-dom anstränger sig inte plockar ut feta löner....