13 mars 2012

Rapport från Avanza Forum

Det har varit många events den senaste tiden och igår var det dags för Avanza Forum i Globen, en trevlig och innehållsrik dag som vanligt. Aktuella ämnen som diskuterades var bland annat skuldkrisen i Europa, boräntor, girighet, snabblån, råvaror och det ekonomiska läget i världen.

Sverker Olofsson, känd från konsumentmagasinet Plus, tycker vi ska kräva en högre moral i finanssektorn, bankerna ska inte stå längst fram i ledet när det gäller girighet. Med låg ränta pressas vi in i fonder för att få en högre avkastning men det innebär också avgifter och ett högre risktagande. En känga åt bankerna alltså.

En intressant gäst att lyssna till var Ian Lundin, ordförande i Lundin Petroleum. En investering i Lundinbolagen bör man se långsiktigt, så långt som 10-20 år och vara beredd på några gupp på vägen sa Ian Lundin.

Vad ska vi småsparare satsa på då? Jo, olja och koppar tyckte Ian Lundin, men även Etrion ser han som intressant.

Hos experterna på Avanza Forum rådde det lite delade meningar om världsmarknadsläget. Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank menade att det råder ett bedrägligt lugn och att det kan komma bakslag.

Men både hon och Robert Bergqvist, SEB var överens om att det ser hoppfullt ut för USA och Kina, däremot ser det sämre ut för Europa och det kan ta flera år innan Europa kommer på rätt köl igen.

Kvällens börspanel var försiktigt optimistisk. I rådande börsklimat fokuserar man på bolag med starka balansräkningar och som kan visa strukturell tillväxt. Några köptips delades också ut, roligt att några av mina bolag fanns med som Vitec och G5.

Övriga köptips var spelbolagen Betsson och Unibet, flera stora sportevenemang kan dra aktierna i år. Autoliv, Fortum, Loomis och Skanska var andra rekommendationer. Skanska tror jag kan var intressant just med tanke på den stora exponeringen mot USA.

Mitt samlade intryck av dagen var att alla andades en försiktig optimism inför börsåret 2012.

3 kommentarer:

mfdl80 sa...

Betsson, Fortum och Skanska har jag tjatat om i flera år nu..

Signs sa...

tycker faktiskt att Ranelid hade en del kloka kommentarer i sina långa monologer - att en av de viktigaste utvecklingarna vi ser är att det stora kapitalet vill ge ngt tillbaka - enorma belopp som Buffet, Gates med flera skänker till bekämpning av sjukdomar, fattigdom etc. Ett viktigt steg, men tyvärr finns fortfarande för många med stort kapital som låter det gå till rent vansinnig konsumtion - miljardlustyachten som ska vara störst i världen, tornet som ska vara högst i världen, etc. Kan de inte komma på bättre saker att göra med miljarderna så är de rent tragiska..

finansmamman sa...

Håller med, Ranelid kom med många kloka synpunkter, bra att girigheten diskuteras.