20 mars 2012

Hur ser man upp med dolda fondavgifter?

Fondbolaget Case har tagit ut dubbla avgifter av sina sparare. Casefonden har investerat i bolagets egna fonder och på så sätt får spararna betala avgiften till både Casefonden och dessutom till de andra fonderna, utan vetskap, om man nu inte känner till vad Case inkluderar i "sedvanliga avgifter" förstås. Ja, vad säger man, som sparare skulle jag känna mig lurad.

Jag undrar också över fondbolagets investeringsstrategi , varför investera i sina egna fonder? En aning fantasilöst, det råder ju knappast brist på investeringsalternativ. Frågan behöver i och för sig inte besvaras, Casefonden har nu sålt sina innehav i  bolagets fonder rapporterar Di som också avslöjade Case.

Det här gynnar inte fondbolagen, utan är snarare ytterligare ett bevis på att det gäller att se upp med alla fondavgifter. Men hur ser man upp med dolda avgifter?

För er som inte hade möjlighet att besöka Avanza Forum förra veckan finns nu filmklipp från evenemanget  upplagda på Avanza Banks hemsida.

Den som vill besöka Stockholmsbörsen kan göra det på lördag, då håller börsen Öppet Hus mellan 10-16. Ett digert program med kurser, paneldebatter och seminarier utlovas, flera listade bolag presenteras och allmänheten får möjlighet att ställa frågor till börsexperter. Intressant dag, se hela programmet här.

Idag är det  vårdagjämningen, inte speciellt vårlikt väder idag men skönt ändå att veta att våren är på väg.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Antar att slutsatsen av ditt funderande igår över index som följer ryska börsen blev att inte köpa, vare sig bull eller bear?

Karriärmorsa sa...

Tar säkert mycket tid om man skulle kolla om fonden man gillar investerar i egna bolag också... Jag är lite för slö just nu tyvärr

//KM

börspappan sa...

får såna bolag vara med i PPM?

Anonym sa...

Hejsan!

I dessa oroliga och osäkra tider hur mycket skall man placera på börsen av sitt totala kapital!
Hur mycket har du av ditt kapital börsplacerat just nu!
Ha det bra!

mfdl80 sa...

Kan bli svårt att helt undgå s k "dolda avgifter". Hur mycket man än synar och vänder på en fond som utomstående så frångår man aldrig risken med dolda avgifter..

finansmamman sa...

Hej alla,
Ja, det är tidsödande att syna fonder och svårt att upptäcka dolda avgifter.

Anonym,
Jag har inte kommit till skott ännu när det gäller Ryssland.

Anonym,
Jag placerar det jag kan avvara på börsen, sprider riskerna och har merparten av mina aktier placerade
i stora stabila bolag.

finansmamman sa...

Till börspappan,
Vet ej om Casefonderna finns inom ppm-systemet,titta på pensionsmyndigheten om du är intresserad.