26 mars 2012

På bolagspresentation, Indutrade och Addnode

I helgen tog vi en tur till kusten för att titta till stugan efter vintern, allt såg bra ut så här långt. Soligt och fint men bitande nordanvindar, det blev mest till att kura inomhus, men mysigt ändå.

Det är inte bara fondförvaltaren Case som tagit ut dubbla avgifter, utan även flera ppm-förvaltare låter sina kunder betala dubbla avgifter i en så kallad fond-i-fond, förvaltare startar alltså en egen fond som sedan placerar i andra fonder. Kunden får betala två gånger för en tjänst kan man säga, både för fonden och förvaltningen.

Man kan ju undra hur mycket som blir kvar till pensionen efter alla avgifter? Bra att problemet äntligen uppmärksammas av pensionsmyndigheten. På sikt tror jag att ppm-fonder kommer att försvinna, jag ser dem mest som en orättvis pension.

Förra veckan var jag på möte med Aktiespararna som hade bjudit in bolagen Indutrade och Addnode. Inga bolag som ingår i min portfölj, desto intressantare att lyssna till.

Indutrade är ett industrihandelsbolag med över 160 bolag i portföljen i 23 länder. Bolaget arbetar extremt långsiktigt och förvärvar små nischade lönsamma bolag som kan tillföra Indutrade värde.

Det finns ingen exit-strategi, bolaget köper för att behålla. Fortsätter bolaget förvärva i den takt man gjort utan att sälja lär Indutrade växa till en bjässe över tid.

Det låter mycket med 160 bolag, att hålla rätt på alla menar jag. Men uppenbarligen är det en strategi som har fungerat hittills, Indutrade har inte gjort förlust sen starten.

Det andra bolaget som presenterades var it-konsulten Addnode som visade sig ha en liknande strategi, att växa genom förvärv.

2011 redovisade Addnode ett omsättning på 1,3 miljarder kronor och det fjärde kvartalet var det bästa hittills när det gäller omsättning och resultat. Bolaget har en dessutom en stark balansräkning och bra kassaflöde. Ett bolag att titta närmare på.

Sammanfattningsvis var det en trevlig och lärorik kväll.

Inga kommentarer: