Vi har varit vid kusten och njutit av sol och hav några dagar men nu är det visst slut med den varan, fram med fleecetröjan igen.
Svt ondgjorde sig igår över den nya sparformen räntebevis som Nordea konstruerat och marknadsför. Aktiespararna är också kritiska till sparformen och menar att banken skjuter över risken till kunden, ja, men det framgår väl ändå tydligt och klart i villkoren.
Ingen placering är riskfri, med räntebevisen finns flera risker, dels är Nordea i sig en risk och dessutom är bolaget jag köpt räntebeviset i en risk, vill det sig illa kan bolaget gå i konkurs även om risken är liten.
Därför är det bra att följa bolagen under de fem år räntebevisen gäller, det kan uppstå en situation när en förtida försäljning kan bli aktuell. Räntebevisen kan när som helst säljas vilket är en fördel.
Jag vet inte hur Nordea informerar sina kunder men som placerare måste man ta eget ansvar, läsa på om villkoren för räntebevisen, de underliggande bolagen, kostnader osv. Helt enkelt förstå vad man köper och jag tycker nog att det framgår tydligt i villkoren.
En annan risk är att företagsobligationer är heta, så heta att det kanske är det lätt att glömma att det även finns en risk. Men som sagt jag tycker kunden även har en skyldighet att informera sig. Läs här vad jag skrivit tidigare om räntebevisen.
Jag har fått en kommentar från minpension som berättar att man nu jobbar på att få in den kommunala tjänstepensionen och så småningom även IPS under taket. Bra att känna till är att egna inmatade uppgifter tas bort när pensionsbolagen lämnar motsvarande uppgifter, användaren information om detta genom mail. Läs uppgifterna här.
28 maj 2012
Frågetecken runt räntebevisen
Etiketter:
Aktiespararna,
minpension,
Nordea,
räntebevis
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Undrar om Du känner till något om placering i sk autocall. Har läst på lite men tycker kanske det är lite för bra för att vara sant... Vad säger Du?/G
Autocall är en komplicerad produkt där investeringen kan gå förlorad. Det är viktigt att försäljaren talar om riskerna, dels emittenten, dels underliggande. Ex.en femårig Bric autocall som bygger på en årlig ränta om den sämsta marknaden inte faller under 50 procent, vilket jag ser som fullt möjligt men inget som alla säljare framhåller.
Här krävs att man studerar produktbladet noggrant då konstruktionen och villkoren är snåriga och inte helt lätta att förstå. Inget jag skulle köpa.
Stort tack! Du besannar mina farhågor!/G
tydlig information: det är d u som tar risken! konsumenter vill ha nåt för sina pengar, man har rätt ställa krav-slapp stil...nu förvånar du mej mamman?
Till börspappan, förstår inte riktigt vad du menar.
Skicka en kommentar