12 november 2012

Behåll kvartalsrapporterna!

Idag kretsar mycket runt flygbolaget SAS. Hur ska det gå för jätten, kommer bolaget att överleva, tuffa förhandlingar väntar med facken. Helt klart är att stora besparingar måste till för att kunna överleva i den allt hårdare konkurrensen.

Annat var det under bolagets glansdagar med Jan Carlzon vid styrspaken, ingen kunde väl drömma om att SAS skulle hamna i detta utsatta läge. Bolaget håller nu sent omsider på att anpassas till verkligheten, jag hoppas det inte är för sent.

Kvartalsrapporternas vara eller inte vara diskuteras just nu i media. Som mindre och intresserad aktieägare ser jag fram emot rapporterna, jag får värdefull information om hur bolaget utvecklas kontinuerligt.

Det kan knappast vara en större belastning för bolagen att ta fram en rapport, materialet finns oftast redan. Lägg sedan till några vd-ord som berätter lite om utveckling och händelser i bolaget, det räcker för mig.

Det som däremot kan vara en belastning för företagsledningen är de frågor som uppstår  i samband med presentationen av rapporterna, men det ger också möjlighet till kommunikation och klargörande av företagets verksamhet.

Kvartalsrapporterna är också en förutsättning för att upprätthålla intresset för direktägande i aktier, det ger  aktieägarna möjlighet att bevaka sina placeringar på börsen.

Det finns en risk att vi aktieägare hamnar på efterkälken när det gäller information, en informationslöshet längre än ett kvartal är inte bra.

För att pigga upp mig lite i det trista gråvädret har jag varit på julmarknad i helgen. Oj, så mycket fint, det blev några nya ljusslingor som snart ska upp i träden. Jag längtar till advent, jag ser att en del fuskar och redan har tänt upp.

2 kommentarer:

Kunal sa...

Jag flyger ganska mycket med SAS och tycker det var redan "för sent" länge sedan när du nämnar det på blogget.

Jag minns när de började ta betalt för vatten och kaffe/te. Om ett lågpris flygbolag gör så, är det förståndligt. Men att SAS - ett fullpris eurpeiska flybolag, gjorde det- var helt ofattbar.
Dessutom minns jag också när dåvarande VD-en blev frågat av pressen vad han tyckte om detta. Han påstod att han inte visst om det. Hah. Svårt att tro att VD-en visst inte om detta! Och därpå tappade jag allt hopp och tro för bolaget.
Till sist - läst jag i DI att Mats Jonson hade sålt alla sina SAS-aktier. Jepp. It's the way of the TITANIC for SAS...

Mvh/
KM

finansmamman sa...

Ja, nu får vi se om det är för sent att reparera, en del förändringar är på sin plats.