9 november 2012

Väntar ut Ratos

Norwegians vd  håller vad han lovat, det ska vara billigt att flyga. Det sa han senast under Anders Wall-dagen. I stora annonser visas nu det nya flyget upp och det finns billiga biljetter att boka till New York och Bangkok.

Om SAS har det jobbigt nu, kommer det att bli ännu tuffare med ny konkurrens på långlinjerna och jag tror inte Norwegian kommer att nöja sig med två långlinjer.

Men det gäller att se upp för diverse tillägg för mat, bagage, sittplats och det gäller att använda "rätt" kort vid betalning. Värt att jämföra priser innan bokning, hur billigt blir det egentligen? Men visst ser de fina ut de nya flygplanen, bekväma och bränslesnåla.

Idag rapporterar Ratos, ett betydligt bättre resultat än föregående år, men är ändå bland de investmentbolag som avkastat sämst hittills i år. Problemen finns bland bolagen som är kopplade till vindkraft och byggbranschen, båda områdena visar på minskad aktivitet. Åtgärdsprogram pågår.

Det ska bli intressant att se om Ratos kanske söker sig till bolag som inte är så känsliga för konjunkturen, vd Susanna Campbell  verkar inte helt främmande för det. Men förr eller senare stundar bättre tider för de flesta konjunkturkänsliga bolag, under tiden hoppas jag att marknaden för transaktioner hålls vid liv.

Idag finns en analys av Fortnox Placera.nu, även Veckans Affärer tycker att aktien är köpvärd.

Solig och fin dag, snart är det dags för entimmespromenaden för att hålla formen.

Trevlig helg!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tycker redan de har svängt lite till mer okonjunkturkänsliga bolag. Finnkino, Kvd, tillägssförvärv i Arcus osv..

finansmamman sa...

Jo, det är riktigt, kanske får vi se mer av den varan.

Anonym sa...

Hejsan !
Hur resonerar du om sådana aktier som tex Getinge och Hexpol. De står ju på topp och har rätt så låg avkastning. De är visserligen fina bolag men skall man inte sälja dem då och köpa när de isåfall har gått ner. De rör ju sig hela tiden i sidled. Är ju bättre att man sätter in pengarna på ett bankkonto med 3 mån bindning. Är tacksam för ett uttömande svar.
Ha det morsamt !

Sebastian sa...

Gick in i Ratos idag med anledning till att aktien befinner sig endast ca 5kr från den lägst noterade kursen från krisen 2007 vilket känns som en bra kurs att gå in i för det känns inte väldigt troligt att aktien bara ska rasa igenom det stödet men visst kan det bli en konsolidering längs 50kr men direktavkastningen är då runt 9.5%

finansmamman sa...

Till Anonym,
Visst kan du sälja om du tror att bolaget har nått sin topp, det är aldrig fel. Eller sälj hälften så är du fortfarande med på tåget om kursen fortsätter upp. Det du säger att sälja på topp och köpa tillbaka billigt är något de flesta önskar, men det är också svårigheter att pricka rätt.
Det beror ju också på vad du tror om marknaden 2013 och 2014, börsen tittar framåt, är det strålande tider eller trampar vi fortfarande vatten?

Till Sebastian,
Jag tror Ratos behåller utdelningen, i så fall en mycket bra direktavkastning.