16 november 2012

Frågor runt fastighetsaktier

Vilken fotbollsfest, grabbarna i familjen var mer än nöjda med matchen häromdagen. Fantastisk arena och en oförglömlig match med makalösa mål av Zlatan. Själv såg jag matchen på tv, men nästa gång följer jag nog med.

Igår besökte jag en fastighetsdag på temat "trender i svensk fastighetsmarknad". Inte mindre än åtta fastighetsbolag presenterade sig, tillfälle till frågor gavs och en paneldebatt avslutade dagen.

Det var intressant att höra motiveringen till inriktningen bolagen har, några koncentrerar sitt fastighetsbestånd geografiskt, någon till handels- och kontorsytor eller enbart logistik, några har blandat fastighetsbestånd medan andra inte vill befatta sig med bostäder osv.

Frågor som kom upp var till exempel hur ett bolag påverkas med stora handelsytor om e-handeln förstärks. Flera satsar på gigantiska köpcentrum, håller den trenden eller får vi se tomma lokaler i framtiden?

Vad händer vid stora varsel, Ericsson till exempel, töms lokaler, är det lätt att hitta nya hyresgäster? Stora huvudkontor som Kapp-Ahl, hur riskfyllt är det att äga den typen av fastigheter? Logistikfastigheter är kanske ingen dum idé att satsa på då e-handeln ökar. Ja, frågorna är många.

Några bolag hade nog hoppats på en bättre marknad i Öresundsregionen, men här var flera överens om att det ännu är svårt att göra bra affärer i Danmark, ekonomin är inte den bästa.

Belåningsgrad, ränteläge och preferensaktier var också något som diskuterades. Balder och Klövern är båda bolag som har emitterat preferensaktier, här köper man en aktie med en hög fast utdelning men tar inte del av värdeutvecklingen, då är det bättre att köpa stamaktien.

Som placerare kan man välja mellan aktieslagen eller köpa båda typerna av aktier, men det är viktigt att komma ihåg att även preferensaktier är förenat med risk.

Läget ser gynnsamt ut för fastighetsbolagen med låga räntor och en hög uthyrningsgrad. De flesta bolag såg positivt på framtiden, den enda som var försiktigare i sina uttalanden och noterat en liten avmattning var Rutger Arnhult från Klövern.

En del av bolagen handlas med rabatt som Klövern och Balder, andra är mer eller mindre fullvärderade. Nästa vecka ska jag återkomma till fastighetsbolagen, eventuellt blir det en investering i ett för mig nytt fastighetsbolag eller kanske en ökning i Klövern.

Trevlig Helg!

2 kommentarer:

Signs sa...

e-handeln kommer att fortsätta växa ordentligt i många år framöver. Fortfarande är ju e-handelns del av totala retail på några få procentenheter eller i alla fall under 10% för de flesta sektorer. Det kommer ändras dramatiskt allt eftersom e-handeln mognar, blir ännu effektivare och en yngre datoruppfödd generation tar över köpbesluten och givetvis kommer fysiska handeln och köpcentrum påverkas i hög grad. Ser definitivt köpcentrum som en given framtida krishärd och den överetablering som sker nu är mkt oklok...


finansmamman sa...

Hej, ja det kommer nog att bli stora förändringar. Någon trodde till exempel att företagen kommer att gå över mer till showrooms och nätförsäljning. Men det dröjer nog.