5 november 2012

Fortnox åter i portföljen

Höstlovet försvann snabbt, det har varit mycket tennis på programmet, själv har jag varit åskådare och inte fått speciellt mycket motion, det har jag tänkt reparera i veckan så gott det går.

Det kommer att bli en spännande vecka med valet i USA, det verkar bli en riktig rysare. Jag hoppas att sittande president Obama får fortsatt förtroende.

Under veckan har jag studerat Fortnox lite närmare. Det är ett bolag som jag haft lite av och till i portföljen och nu gått in i igen.

Fortnox utvecklar och marknadsför internetbaserade program för bland annat bokföring, fakturering, säljstöd, tidsredovisning och löneadministration, ett komplett utbud med andra ord. Kunden kan administrera sitt företag från vilken dator som helst och flera användare kan arbeta samtidigt från olika platser.

Genom att vara tidigt ute med molntjänster har Fortnox skaffat sig en ledande position på marknaden i Sverige. I dagarna passerade bolaget 100 000 aktiva användarlicenser av programmen och den framtida tillväxten ser ljus ut.

Intäkterna i Fortnox sker med abonnemang med en månatlig avgift per användare och programmodul. De flesta kunder är små- och medelstora bolag, men även större revisionsbyråer finns i kundregistret.

Bolaget visar fin tillväxt, omsättningen ökade med 35 procent det tredje kvartalet och resultatet efter skatt ökade med 56 procent. Med ökat antal användare och utveckling av nya tjänster bör bolaget ha potential.

Molnbaserade tjänster ligger i tiden, det är kostnadsbesparande och bekvämt för kunden. Molntjänster har också en helt annan acceptans idag och jag tror vi kommer att få ser mer och mer molntjänster i framtiden. Läs här tidigare inlägg om Fortnox.

Hög risk i placeringen men det finns också potential.

Efter att ha varit lyckosamma i Sverige siktar nu Fortnox på en utlandslansering, men det gör man i ett separat bolag Fortnox International, Hur den går kan vi läsa om i rapporten som kommer i veckan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan !
Du skrev en del om Kungsleden för ett tag sedan. Stora skatteproblem troligen ingen utdelning framöver. Men du skrev att du behåller aktien tillsvidare. Varför det ? Skulle vara roligt att hör din motivering på detta beslut. Du vet väl att man inte skall gifta sig med någon aktie !
Ha det gött !

finansmamman sa...

Hej,
Det är sant det du säger, man ska inte gifta sig med någon aktie. Just nu är rabatten stor i Kungsleden, men det är förstås avhängigt hur skattemålen går. Rätt utslag ger kursstegring. Men det är möjligt att jag tar mitt beslut under omprövning. Jag kommer att göra en del omplaceringar inför årsskiftet.