23 november 2012

Det börjar röra sig runt Catena

Det rör på sig i fastighetsbranschen, Fabege köper in sig i Catena och äger nu 29,9 procent i bolaget. Fabege finns redan på plats i Arenastaden i Solna och med köpet i Catena stärker man sin ställning i det heta området.

Uppenbarligen ser bolaget stora utvecklingsmöjligheter för området och vill ha kontroll över en allt större yta. Jag kan tänka mig att det är möjligt att Fabege lägger ett bud på hela Catena.

Aktiekursen lyfte på nyheten och när detaljplanen går igenom i kommunfullmäktige tror jag på ytterligare lyft, planen väntas bli antagen i december.

Men det gäller att infrastrukturen hänger med, som nu, att öppna en stor arena när kommunikationerna inte är på plats, inte bra.

Black Earth är ju aktuella med en nyemission, idag rapporterar bolaget, äntligen ett plusresultat, kanske alla åtgärder börjar bita.

Dibs som levererar betalningslösningar för e-handel har presenterat sitt e-handelsindex för 2012. Rapporten visar att vi handlar oftare men för mindre belopp via nätet. Baserat på konsumenterans uppskattning har e-handeln ökat i Europa med 6 procent, däremot sjunkit i Sverige med 3 procent.

Siffrorna visar inte på samma uppåtgående kurva vi sett tidigare utan handeln ser ut att mattas av. Vad kan man då dra för slutsatser av e-handelsindex?

Ja, marknaden har kanske mognat och konkurrensen är knivskarp med ordinarie handel, har vi tröttnat på att handla vissa varor på nätet? Det är ju trots allt rätt trevligt att ta en sväng på stan, prova kläderna och få rätt storlek med sig hem på en gång.

Det man också kan fråga sig är om Kinneviks satsning på e-handel är rätt. Det är egentligen en fråga att besvara av den yngre generationen, de är mest drivande när det gäller framtida handel.

Det ska också bli intressant att ta del av julhandeln, hur mycket kommer att säljas över nätet, blir det rekord eller vänder kunderna tillbaka till vanliga butiker.

Resor är det som säljer mest på nätet och det är något jag ska titta på nu. En resa till värmen under jullovet skulle vara skönt, hoppas jag inte är för sent ute.

Trevlig Helg!

3 kommentarer:

Signs sa...

det vore intressant att ställa den 3%iga minskningen i e-handel mot minskningen (eller ökningen..) i fysisk handel inom samma sektorer. Jag tippar ändå på att enhandeln tar andelar vs fysiska handeln, men jag kan ha fel...

finansmamman sa...

Ja, en mer detaljerad information vore önskvärd. Jag gissar att även den fysisika handeln har backat något under året. Hoppas på tydligare siffror efter julhandeln.

börspappan sa...

du handlar så förnuftigt-såna som du borde förvalta våra AP-fonder?