10 januari 2013

Centerpartiets idéprogram skrämmer mig

Det blåser runt Annie Lööf och Centerpartiet, med all rätta. Det nya idéprogrammet har inte fallit i god jord, är detta framtidens politik, ja då skrämmer den mig. Idémakarna vill förtydliga partiet, det ska särskiljas från andra partier och det har man sannerligen lyckats med, men förmodligen inte på det sätt som var tänkt.

Det ska bli intressant att se hur Annie Lööf tacklar situationen, hittills har hennes ståndpunkter varit vaga när det gäller de kontroversiella ideérna. Dessvärre tror jag det kan bli svårt för Centerpartiet att återupprätta förtroendet hos väljarna.

Vid mitt senaste besök på apoteket tittade jag ner i en korg med reavaror, där hittade jag till min förvåning Ellens produkter. Ja, kanske inte så förvånande egentligen, sist var produkterna borta från hyllan, men nu fasas de ut efter att ha funnits i sortimentet under flera år. Enligt personalen säljer inte produkterna, inget bra tecken.

Samtidigt skickade Ellen ut ett pressmeddelande i december som visar att försäljningen ökar på europamarknaden och bolaget går mot sitt bästa kvartal hittills. Ja, vad ska man tro, jag behåller med viss tvekan mina aktier och inväntar nästa rapport.

Desto roligare då med Hexpol som är uppe och nosar på kursrekord igen. Här funderar jag istället på att plocka hem en vinst, sälja hälften och fortfarande var med på tåget.

Hexagon däremot behåller jag, möjligtvis säljer jag av en liten del. Bolaget fortsätter växa, senast genom ett förvärv i USA. Jag tror att det finns mer att hämta i aktien.

Nu ska jag strax bege mig till tennishallen där dottern har match, det ska bli spännande att se hur formen är efter juluppehållet.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Själv har jag minskat i Hexagon, men behållit Hexpol. Hexagon har jag haft sedan 2002 (samt köp vid flera nyemmisioner) och Hexpol sedan noteringen. Båda bolagen visade sig vara väldigt konjunkturkänsliga vid nergången 2008, så för att minska risken har jag sålt av en del sista halvåret (de hade växt till en alltför stor del av mitt aktiesparande).

Centern sympatiserade jag med förr. Men efter de odemokratiska metoder dåvarande miljöministern använde för att ändra lagstiftningen i syfte att Nordkalk skulle få öppna nytt kalkbrott på Gotland, så är jag numera motståndare istället. Dessutom har Erlandssons jordbruksverk (under Landsbygdsdepartementet) beslutat att alla små fröfirmor måste betala en avgift på flera 1000:- för varje frösort de marknadsför (och av vissa sorter säljer de bara för några hundralappar då det är gamla traditionella köksväxter de marknadsför, http://matlandet.se/2011/11/froupproret-akt-tva/). Mångfalden utrotas så att Monsanto och de stora fröjättarna ska få oligopol. Skogspolitiken har samma konsekvens, ingen mångfald bara monokultur. Förr stod Centern på den vanliga människan sida. Dessutom var de miljömedvetna. Nu är det bara internationella storföretag som gäller. Exempelvis småbönder på Gotland och småföretag (som små fröfirmor) har inget att hämta hos Centern längre. Och det nyliberala idéprogrammet flyttar Centern ännu längre från de gamla väljarna.

Anonym sa...

Hej,
Undrar om du använder ditt Investeringssparkonto(ISK) ? Eller om du fortfarande kör med Aktie och Fondkontot. Gör själv nu bara nyinvesteringar i ISK. Tycker att det blir lättare och mindre motstånd mot både köp och försäljning. Har du också liknande uppfattning ? Skulle vara roligt med lite funderingar kring detta.
Ha det bra och trevlig helg !

börspappan sa...

hon fortsätter som olofsson-dom är avundsjuka på moderaterna och försöker nu ett korkat grepp att fånga röster-vart ska de arma bönderna ta vägen? fälldin hade 25%-visar hur tokiga dom är partierna.

finansmamman sa...

Hej,
Till Anonym,
Ja, det är lite så jag också känner, Hexagon utgör en stor del av min portfölj, å andra sidan ger det stort utslag vid uppgång.
Kände inte till detta med fröerna som du beskriver.I mina trakter har ett nytt parti sett ljuset, Landsbygdspartiet, med fokus på landsbygden som det hörs på namnet.

Till Anonym2,
Jag tar upp det i ett inlägg i veckan.

Till börspappan,
Idéprogrammet är nog fel väg att fånga röster.

Ekdahl sa...

Idé programmet är framtaget av alla som ville vara med och tycka till. Nu är diskussionen igång i partiet och i mars tas beslut om hur det slutligen skall se ut framöver. Jag tycker det är bra med högt i tak och även om man tar i inom politiken så brukar man ändå bara nå halvvägs efter alla kompromisser.

Tycker inte du skall vara rädd och jag tror debatten fram till mars kan bli spännande och då ska ett bra beslut fattas!

finansmamman sa...

Hej, jag fortsätter följa debatten och ser fram emot beslutet i mars.