14 januari 2013

Aktietips från Skagenkonferensen

I fredags besökte jag Skagen Fonders Nyårskonferens, en rad tunga ekonomiföreläsare stod på talarlistan, alla gav de sin syn på finansmarknaden och den globala ekonomin 2013, som också var ämnet för konferensen.

Skagens egna förvaltare gav också de sin syn på marknaden, överlag lät de optimistiska. 

Kristian Falnes som förvaltar Skagen Global tycker att det finns gott om undervärderade bolag, då vänder han blickarna mot USA där investeringarna har ökat till 34 procent av portföljen. Microsoft är ett av bolagen som nämns.

I Sverige finns flera kvalitetsbolag men de är dyrare än europeiska och amerikanska aktier, det gör det svårare att hitta undervärderade aktier. Men två svenska aktier platsar, Lundin Mining som handlas med en betydlig rabatt och Autoliv som har en mycket stark balansräkning.

På förra årets konferens lyftes SCA fram, här väntade Skagen mer aggresivitet och det dröjde inte länge innan SCA stöptes om och numera fokuserar på hygien- och konsumentprodukter. Men nu har Skagen börjat sälja av SCA, den stora uppgången ligger nog bakom oss, säger Kristian Falnes.

Förvaltaren av obligationsfonden Skagen Tellus berättade att han köpt irländska, portugisiska och spanska obligationer 2012.

I år undviker han dyra Japan- och långa amerikanska obligationer. Svenska obligationer lockar heller inte då en viss osäkerhet finns med kronkursen, istället lockar Europa och tillväxtmarknader.

En talare var John Mauldin, flitigt anlitad som ekonomisk expertkommentator i amerikansk tv. Han tror på några riktigt tuffa år på börsen innan den vänder, men när det väl vänder, ja kan vi vänta oss tidernas uppgång. 

John Mauldin varnade tidigt för Grekland, nu varnar han för Frankrike som nästa krisande euroland. Ja, det kan ta flera år innan euroländerna har ställt om sin politik, men sen väntar alltså en rejäl uppgång.

Under tiden kommer fastighetspriserna sjunka i Italien och Frankrike, något att tänka på för den som går i köptankar i nämnda länder.

Ja, delade meningar om framtiden. Jag tillhör optimisterna, men även jag tror att Frankrike kan få det jobbigt framöver.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag önskar dig ett härligt 2013!Tackar också för allt läsvärt från din blogg!
Funderar lite på SCA, som du skrev om. Vad tror du, är det något att behålla eller är det dags att sälja? jag har inte så mycket SCA.

Birgitta

Anonym sa...

Hejsan !
Behöver lite råd var det gäller hur mycket man skall köpa för. När man går in i en ny aktie hur mycket är lämpligt att köpa för 10000, 25000 eller mer? Man bör ju ta hänsyn till avgifterna bla. Dutta med för små poster blir väl ganska dyrt?
Du får gärna skriva en blogg om detta om bedömning av storleken på aktieinköpen.
Ha det gött !

finansmamman sa...

Tack Birgitta!
Det råder delade meningar om SCA, Skagen tror det mesta är taget, andra anser att SCA handlas till rabatt och höjer riktkursen till 170kr. Den tekniska analysen pekar uppåt. Som vanligt svårt att veta vilken riktning börsen tar, men jag tycker det känns positivt. Men så har vi budgetstupet...

Till Anonym,
Hur mycket du ska placera beror på hur mycket pengar du kan avvara. Du får ju större utslag ju högre summa du placerar, åt båda hållen. Det finns nätmäklare med låga avgifter, där kan du se vad varje affär kostar.