30 januari 2013

Kritisera inte Swedbank, bli aktieägare istället

Oj, det var en överraskning, Swedbank höjer utdelningen rejält, från 5,30 till 9,90 kronor, inte illa.

Det är inte länge sedan Swedbank var på fallrepet och två nyemissioner genomfördes på kort tid, vem hade trott att banken skulle blomstra så snart igen. Ja, det gäller inte bara Swedbank, de flesta banker har kommit tillbaka starkt.

Flera kritiserar dock den höga utdelningen, men då ska man komma ihåg att aktieägarna ställde upp när det var kritiskt, stöttade och tog en hög risk genom att delta i bankens nyemissioner. Risk måste löna sig.

På tal om nyemissioner så har G5 Entertainment genomfört en nyemission. Bolaget riktade sig till institutionella investerare, inget för oss småsparare alltså. Jag hade gärna deltagit, istället får jag nu en utspädning av aktierna, det är aldrig roligt.

På fredag träder nya regler i kraft när det gäller köp av sms-biljetter i kollektivtrafiken. Informationen har i stort sett varit obefintlig. Vid varje tillfälle jag köpt sms-biljett på bussen har jag uppmanats att skaffa Wywallet, men det visar sig inte vara gångbart i länet.

Nej, olika lösningar från län till län, registrering och fakturering med avgift känns inte speciellt konsumentvänligt. Krångliga och dyra lösningar främjar knappast kollektivtrafiken.

Det minsta man kan begära är väl ändå information om hur biljetten ska betalas, gärna då några dagar innan de nya reglerna träder i kraft. Kaos förutspås på fredag.

4 kommentarer:

Olle Qvarnström sa...

Håller med om kollektivtrafiken. Förstår inte varför man inte kan få betala med kort, funkar ju alldeles utmärkt och inte blir det speciellt lång kö heller..

Kristina sa...

Heja finansmamman! Bra rutet om aktieägare i olika roller och om SMS- biljetter. Jag betalar med remsa så länge det går...

Kristoffer nolgren sa...

Måste verkligen risk löna sig? I ett samhälle där instutionaliserade risker driver hela länder i konkurs med högerextrema våldsförespråkande partier som konsekvens. Behöver vi då incitament för att fler människor ska ta fler risker?

finansmamman sa...

Hej,
Olle, jag hoppas också på kortbetalning.

Till Kristina,
Jag använder också remsa tills vidare.

Till Kristoffer,
Om ingen är beredd att ta några risker hur ska vi då få kapital till bolagen?