18 januari 2013

Snart dags för utdelningar

Utdelningar är något som är på tapeten, affärstidningarna presenterar utdelningsportföljer och listor över högavkastande aktier. Säsongen närmar sig och jag har fått flera frågor när det gäller utdelningar.

De flesta bolagsstämmor ligger på våren och det är också där beslut fattas om utdelningen, innan kan vi ta del av föreslagen utdelning som ofta presenteras i samband med den senaste rapporten eller genom prognoser.

Börskurserna brukar kunna gå upp när utdelningssäsongen närmar sig, men det är viktigt att tänka på att då utdelningen avskiljs brukar börskursen sjunka med motsvarande. Det är knappast lönsamt att köpa aktier någon vecka innan utdelningen, ta hem utdelningen och sen sälja aktien, man hamnar på plus minus noll.

Är det däremot goda tider och man har lite tålamod brukar börskursen återhämta sig och fortsätta upp, men då gäller en långsiktig strategi.

Är man intresserad av högutdelande bolag är det bättre att göra sina placeringar i god tid inför utdelningen, gärna tidig höst.

Min strategi är att behålla aktierna och ta del av både utdelning och värdestegring, på så sätt ökar jag avkastningen på portföljen. Utdelningen återinvesterar jag oftast, men man får ju inte glömma att leva, ibland gör jag något helt annat med pengarna.

Ibland kan jag tycka att det läggs för mycket fokus på utdelningarna. Det är ju trots allt viktigare att bolaget jag placerar i har ett stabilt kassaflöde, fin tillväxt och en bra ledning. En hög utdelning ser jag som ett extra plus, men den styr inte mina placeringar.

I veckan har jag varit på föräldramöte i sonen gymnasieskola. Det nya betyssystemet och val till nästkommande år diskuterades. Det är mer eller mindre uppror i klassen när det gäller betygssystemet, lärarna är inte heller glada, krångligt så det förslår.

Det tråkigaste är att det är eleverna som kommer i kläm, de ska söka vidare på betyg som sätts på oklara grunder, det kan få vem som helst att tappa sugen. Jag hoppas på förändring.

Nu är det snart helg igen, veckorna går fort. Vi planerar en tur till sommarstugan för att titta till den, om det går att ta sig fram för all snö återstår att se.

Trevlig Helg!

4 kommentarer:

Anonym sa...

erincehHåller med dig angående utdelningarna. Har ägt Nolato i många år och de har ibland haft extra utdelning. Det har varit gynnsamt även i förhållande till den relativa nedgången efter utdelningsdagen.
Angående betygen tycker jag att det nya betygssystemet är ett steg tillbaka. Tycker mig känna en doft av 50-talsskolan. Bättre att lärarna får syssla med lärande i stället för att hela tiden syssla med sortering.
Läser med intresse din blogg och undrar ocks hur du kommer att göra med Sivers´ emission?!

Anonym sa...

Hej!
Jag har funderat länge på att börja investera i aktier.
nu har jag äntligen bestämt mig för att börja, så jag hoppas det går bra för mig ( och jag kommer fortsätta läsa din blogg för att få tips )

men jag har lite frågor till dig som jag hoppas att du kan svara på,
min första fråga är :
vart kan jag läsa om företagens års rapporter (vinster förluster och utdelning.)
vad tycker du är ett bra start kapital till att börja handla aktier.

Olle Qvarnström sa...

Förstår frustrationen ang. betygssystemet. Men förändringen är ändå till det bättre. Tidigare så räckte det med att "merparten" av uppgifterna höll högsta klass för att man skulle erhålla högsta betyg. Nu krävs det över 90%. Det innebär att det blir svårare att få högsta betyg och därför finns en ny nivå emellan varje betyg. Så "B" är det nya "MVG". A kommer vara MVG+.

Jag tycker det är skitbra, det har varit alldeles för lätt att få högsta betyg utan att förtjäna det. Och de som faktiskt förtjänar ett MVG har inte stuckit ut i mängden det minsta.

finansmamman sa...

Till Anonym 1,
Min man som äger aktier kommer att delta. Roligt att du uppskattar bloggen.

Till Anonym 2,
Vad roligt att du tänker börja handla med aktier.
Du kan läsa i respektive bolags årsredovisning och kvartalsrapporter. De finns på bolagets hemsida att ladda ner eller skicka efter.
Det finns ingen beloppsgräns, du bestämmer du hur mycket du kan avvara till aktieköp. Nu för tiden kan du handla aktier styckevis. Dock kostar varje köp, så det lönar sig givetvis bättre att köpa fler samtidigt.
Lycka till!

Till Olle,
Jag tycker också att det är bra att betygsskalan utökas. Problemet är reglerna inom systemet, svarar du rätt på alla svåra och medelsvåra frågor men missar en lätt, ja då åker du ner till ett D eller E. Det kan rimligtvis inte vara rättvist. Eleverna presterar utmärkt men hamnar på D_E, det gör också den som svarat rätt på alla lätta frågor men missat de svåra. Detta gör både elever och lärare upprörda. Det fungerar inte alls som jag trodde.