22 november 2013

Letar ny krydda till portföljen

Jag letar en ny krydda till portföljen. Ett bolag jag lyssnade till i måndags var Mindmancer som sysslar med intelligent kameraövervakning.

I stora drag går övervakningen ut på att förebygga skadegörelse och inbrott på till exempel byggarbetsplatser, industriområden och skolor, genom att misstänkt aktivitet upptäcks i ett tidigt skede kan åtgärder snabbt sättas in.

En stor fördel naturligtvis att kunna avstyra intrång redan innan det sker, till skillnad mot traditionella kameror och larmsystem som varnar först när skadan redan är skedd.

Jag blev inte så värst mycket klokare under presentationen, den handlade mest om den dagsfärska rapporten, lite synd, jag hade hoppats få lite mer kött på benen.

Den senaste kvartalets omsättningstillväxt på 75 procent, som hänger samman med en stor order, är ej uthållig säger vd Johnny Berlic.

Bolaget siktar på expansion i Sverige och utomlands, det kommer att medföra en hel del kostnader, men som på sikt ska betala sig.

Mindmancer verkar spännande och har potential, men just nu avstår jag köp, bolaget känns väl högt värderat och expansionskostnaderna kommer troligen att belasta resultatet framöver. Men jag håller ögonen på bolaget, samtidigt som jag fortsätter att leta efter kryddor.

Kvotering är på tapeten igen, i veckan röstade EU-parlamentet ja till ett lagförslag som går ut på att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelserna till 40 procent fram till år 2020. Flera projekt som Allbright och Battle of the numbers sätter också fokus på frågan genom att arbeta fram förslag för bättre jämställdhet.

Jag vidhåller min åsikt och säger nej till kvotering, jag tror den bästa vägen är att hålla debatten vid liv, att återkommande ta upp frågan och på det viset sätta press på bolagen och dess ägare.

När fler kvinnor sitter på ledande positioner, där basen finns, hoppas jag fler kvinnor kommer att rekryteras till styrelsen. Jag är övertygad om att en mångfacetterad styrelse skulle gagna företagets lönsamhet.

Trevlig Helg!

6 kommentarer:

Signs sa...

hitta rätt kryddor är svårt, men samtidigt något av det roligaste - att hitta en krydda i tidigt stadium och sedan följa bolaget - gärna från första 10-20M i omsättning, till 100M och sedan mot 500-1000M. Jättesvårt, men så roligt när det lyckas! Tycker jag lyckats hitta två såna bolag under 7 års heltidsinvesterande och parallellt gör man en hel del oundvikliga misstag. Säger lite om hur svårt det är..

Ibland är de mest intressanta bolaget de minst omskrivna. Just nu tittar jag på ett first north bolag som inte ens har ett forum på Avanza, som knappts har nämts en enda gång på I börschats, som i princip inte följs av ngn analytiker. Samtidigt har bolaget vuxit ordentligt flera år i rad. Extra kul att hitta totala doldisar och inse att värderingen inte alls speglar utvecklingen senaste åren!

Kalle Kr sa...

Sett någon av mindmancers presentationer, de framstod som totalt tappade i ir svängen, möjligt att d kan bli en produkt men d var inte duktiga på att presentera d iaf

Tore Johansson sa...

Jag tycker att Brighter är mycket spännande nu.
Deras kombinationsverktyg för diabetiker lanseras just nu på stor mässa i Dusseldorf.
Jag anar en succe här.
Befintliga produkter lär kännas något primitiva tillsammans med Brighter One.
Tore

finansmamman sa...

Hej,
Till Signs, ja det är svårt att hitta rätt bland kryddorna, men desto roligare när man träffar rätt, stort tålamod krävs.

Till Kalle,
Håller med om att presentationen inte var den bästa.

Till Tore,
Tack för tipset, ska titta närmare på Brighter.

Erik sa...

Pilum är även en verksamhet som ser intressant ut, för att tittat lite närmare på som en krydda i portföljen, jag ökar mitt innehav här,,,

finansmamman sa...

Hej, tack för tipset!