26 november 2013

Ser över portföljen inför årsskiftet

Så här i slutet av året är det dags att skatteplanera inför årsskiftet. För mig som har de flesta aktierna på en vanlig depå gäller det att se över kvittningsmöjligheterna, samtidigt är det ett bra tillfälle att se över hela portföljen.

Jag för löpande bokföring över mina köp- och säljnotor, på det viset går det smidigt att få en överblick, men den händer ändå att jag missat någon affär, därför ska jag sätta mig någon dag och stämma av. Den här genomgången underlättar också till kommande deklaration.

Jag har även ett investeringssparkonto, ISK, och det har sina fördelar, där behöver jag inte tänka på kvittning, skönt.

Kontot är förmånligt även om statslåneräntan förmodligen kommer att höjas till nästa år, det i sin tur höjer schablonskatten för kapitalförsäkring och ISK eftersom den skatten baseras på statslåneräntan. Men fortfarande betraktar jag skatten som låg.

Idag återfinns Volvo på vinnarlistan. Aktien börjar hämta in fallet som skedde efter den senaste rapporten som inte föll i god jord hos investerarna.

Efter rapporten har dock en del goda nyheter kommit från Volvo, bland annat steg lastbilsleveranserna med 13 procent i oktober jämfört med samma period föregående år.

Det kan som jag skrivit tidigare vara en bra idé att fånga upp bolag som sjunker kraftigt i samband med en rapport, ofta är kurssvängningarna överdrivna de första dagarna för att sedan stabiliseras.

Electrolux är ett annat bolag som sjönk i samband med rapporten, även här kryper aktiekursen sakta uppåt, även om det är en bra bit kvar till toppnoteringen.

Det blir inte så mycket mer börs för mig den här veckan, istället ska jag packa väskan för resan till USA, under tiden jag är borta hoppas jag förstås på fortsatt börsuppgång.

Så här fint var det på morgonpromenaden.

5 kommentarer:

kungjohan sa...

Hur ser du på ISK:t? Vilka tillgångar väljer du att ha där och vilka har du i din vanliga depå? Funderar själv på ISK, men vet inte vilken strategi jag skall ha.

finansmamman sa...

Hej, du kan läsa i ett tidigare inlägg om min strategi när det gäller ISK:
http://finansmamman.blogspot.se/2013/10/min-strategi-nar-det-galler-isk.html

Anonym sa...

Hej
Hur fungerar det att kvitta vinst bostadsrätt mot förlust fonder vanlig depå?

Jacob sa...

@ anonym:
google is my friend: typ första länken när du skriver din fråga i google (passande nog på avanza):
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2012/12/27/kvittning-sa-funkar-det.html

finansmamman sa...

Till Anonym och Jacob,
Det kan jag inte svara på, gå in på skatteverkets hemsida där bör den informationen finnas och läs på länken som Jacob delat med sig av.
Tack Jacob.