25 november 2013

Vilket värde har en uppdragsanalys?

Snart noteras fastighetsbolaget Platzer på börsen, det har varit tunnsått med börsintroduktioner de senaste åren, däremot har flera bolag blivit utköpta från börsen. Nya bolag är välkomna, förutsatt att finanserna är i ordning.

Så verkar fallet inte vara i ett annat fastighetsbolag, Hemfosa, som vill till börsen. Bolagets egen revisor har gjort en anmärkning i revisionsberättelsen, skatter och avgifter har inte betalats i tid. Det är förstås svårt att gå till börsen med den anmärkningen i protokollet och bolaget skjuter på börsnoteringen.

Heder åt bolagets revisor som "vågar" anmärka, egentligen har han ju bara gjort sitt jobb, men i flera fall har vi sett en revisor som inte slagit larm i tid, exempelvis i HQ Bank och Carnegie.

Aktiespararna ska börja med uppdragsanalyser, det vill säga de noterade bolagen betalar för att bli analyserade och det är enligt Di fondkommissionsfirman Birger Jarl som ska utföra analyserna.

Uppdragsanalyser är inget nytt, det finns flera analyshus som erbjuder bolagen att finansiera sin egen analys, exempelvis Erik Penser och Remium.

Det är naturligtvis bra att sätta fokus på små och medelstora bolag och öka genomlysningen, men vilket värde har dessa analyser? Oavsett om det är uppdragsanalys eller inte måste alla analyser läsas kritiskt, objektiviteten är kanske inte alltid den bästa.

Är jag intresserad av ett bolag läser jag alla analyser, rapporter, årsredovisningar och bolagets hemsida för att sedan göra min egen analys, det är inte alltid jag bedömer rätt, men möjligheterna ökar genom noggrant arbete.

Det förvånar mig att just Aktiespararna som oberoende organisation börjar med uppdragsanalys, jag hade hellre sett att medlemsavgiften gått till att anställa egna analytiker.

I helgen har jag plockat fram adventspyntet, lite tidigt kanske, men i veckan åker jag till USA för att hälsa på dottern och sen är vi snart framme vid andra advent. Det ska bli härligt att få träffa henne igen, kanske blir det tid för lite julshopping också.

2 kommentarer:

Signs sa...

det trista är att ofta framgår det inte ens att det är en uppdragsanalys, tex de som Penser gör. Framgår det inte så sjunker värdet av dessa betydligt.

finansmamman sa...

Håller med om att det borde framgå klart och tydligt.