20 januari 2015

Köper Cloetta

Det blir en spännande tid framöver med rapporter och besked om vårens utdelningar. Aktier med hög direktavkastning tenderar att stiga inför utdelningarna, i år kan jag tänka mig att de får extra bränsle eftersom räntan är låg och det är svårt att hitta investeringsalternativ som ger hygglig avkastning.

Ger då aktier runt 3-4 procent i direktavkastning kan det vara ett alternativ. Men det är inte säkert att det går enligt plan, det finns inga garantier att gå med vinst när det gäller investeringar i utdelningsaktier, börsen kan vika och avkastningen är plötsligt borta. För den långsiktiga som investerar över flera år har det mindre betydelse.

En aktie som inte delar ut alls är konfektyrbolaget Cloetta, här kan istället finnas en tillväxtpotential. Senaste rapporten visade förbättrat resultat, omstruktureringarna i bolaget börjar bita.

Jag gillar Cloettas köp av Nutisal, vi går mot en sundare livsstil och äter allt mer nötter. Choklad och godis kan ha begränsad tillväxt, men samtidigt är konfektyr relativt okänsligt när det gäller konjunkturen. I framtiden väntar förmodligen nya förvärv som kan ge skjuts åt tillväxten.

Jag har gjort en liten investering i Cloetta, men är osäker på hur länge jag kommer att behålla aktien, jag ser det mer som en kortsiktig spekulation..

I helgen har jag varit kulturell. Jag har lyssnat på Trio Con X som jazzade tillsammans med operasångerskan Elin Rombo, en något annorlunda konstellation, men bra.

Jag har också varit på bio och sett den så uppmärksammade och rosade filmen "Gentlemen", men nej, den var alltför osammanhängande, för många stickspår för mig som inte läst boken. Hur den kan bli nominerad i 13 olika kategorier inför årets Guldbaggegala är för mig en gåta. Men smaken är förstås olika.

7 kommentarer:

David sa...

Hej!

När du säger att du tänker behålla aktierna i Cloetta på kort sikt vad menar du då lite mer specifikt? Vad är kort sikt för dig?


Hälsningar!
David/www.aktieinkomster.se

Jan gustavsson sa...

Lyssnat på börspodden :D

Signs sa...

ja, trenden mot en sundare livsstil är intressant och hållbar. Jag hade gärna investerat i företag som Risenta och Kung Markatta, de har mkt fin tillväxt men tyvärr är de inte noterade. Kanske kan de bli det i framtiden.

Anonym sa...

Jag skulle gärna vilja köpa ICA nu. Stabil aktie i bistra tider och goda framtidsmöjligheter. Men ack så dyr tyvärr... Konsumtionen av choklad är annars något som brukar öka vid lågkonjunktur. Så som det ser ut nu tror jag det kan vara en god idé.

finansmamman sa...

Hej,
Till David, allt från några dagar till cirka halvåret.

Till Jan,
Det ligger många rekommendationer uppe på Cloetta, efter en lång börsuppgång och stigande kurser letar flera efter nya tillväxtcase, varav Cloetta kan vara ett.

Till Signs,
Hoppas bolagen du nämner kan konkurrera med konfektyrbolagen i framtiden. Men choklad är gott :)

Till Anonym,
Du kan ju alltid köpa ICA vid flera tillfällen eller passa på vid en eventuell rekyl.

Anonym sa...

Finansmamman skrev: "I framtiden väntar förmodligen nya förvärv som kan ge skjuts åt tillväxten.

Jag har gjort en liten investering i Cloetta, men är osäker på hur länge jag kommer att behålla aktien, jag ser det mer som en kortsiktig spekulation.."

Jag har mycket svårt att se logiken i ditt resonemang. Du ser framtida (i.e. långsiktiga)förvärv som triggern för tillväxt samtidigt som du ser din egen entry i bolaget som en kortsiktig spekulation????

Är det för att det "ligger många rekommendationer uppe på Cloetta" nu som du gör investeringen? Gör du inte egna analyser? Förlitar du dig på andras åsikter? Vilket berättigande har då din blogg?

Anonym sa...

Det var nog den mest högfärdiga och självuppfyllda kommentar jag läst. Vilket berättigande har din kommentar, du ifrågasätter ju bara någon annans alster och har inget eget att komma med? En blogg är inte en samhällstjänst, du betalar inget för att läsa den och blogginnehavaren skriver väl vad fan den vill? Bloggen är berättigad för blogginnehavaren och inget annat har betydelse.