13 januari 2015

Var försiktig med USA och räntorna förblir låga

På Skagens Nyårskonferens fanns också flera av de egna fondförvaltarna på plats, bland andra Torgeir Höien som förvaltar obligationsfonden Skagen Tellus.

Han trodde på stabila räntor under året, de ska inte upp som många analytiker spår, de har ofta fel, menade förvaltaren. Samtidigt kommer världen att gå in i en period med stabil tillväxt utan inflation.

Centralbankerna Fed och ECB kommer att låta räntorna ligga runt noll och vänta på att inflationen ska ta fart, men det tror inte förvaltaren kommer att ske, snarare kan nollräntepolitiken ge motsatt effekt och pekar på Storbritannien som exempel. En nollräntepolitik har förts under flera år, i början ökade inflationen något för att sedan vända nedåt igen. Intressant!

Torgeir Höien tror på ett bra år för sin fond Tellus, år 2014 gick fonden upp med 24 procent.

Skagen Globals nya förvaltare Knut Gezelius har fortsatt arbetet med att koncentrera portföljen, 100 bolag har reducerats till runt 65. Det är nog riktigt, jag har ofta undrat hur förvaltarteamet klarat av att hantera och ha kontroll över så många bolag.

Fonden har underpresterat 2014, en övervikt i Ryssland och undervikt i USA visade sig vara en felbedömning av marknaderna.

Nu har fondens innehav i Ryssland minskat från 7 procent till 2 procent, men förvaltaren tycker att USA-börsen är dyr och förblir underviktad. Ett par innehav i USA är Citigroup och försäkringsbolaget AIG.

Skagen Global har hamnat lite i otakt och det ska bli intressant att se hur fonden utvecklas under det nya förvaltarteamet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan !
Apropå antalet aktier i en portfölj. Ja tycker att det blir svårt att hantera när porföljen överstiger 20 aktier. Om jag har uppfattat det rätt så innehåller din portfölj uppåt 40 aktier. Hur hanterar du det ? Blir det inte mer och mer likt index när man har fler aktier ? De som lyckas bäst koncentrerar sin portfölj till kanske som mest 10 aktier. Gärna lite spekulationer kring detta.
Ha det så bra
Alex

finansmamman sa...

Hej,
Ja, jag äger aktier i många olika bolag, men i en del bolag är innehaven små och gör inget större utslag på portföljen.