23 januari 2015

Världens aktiemarknader öppnar sig för svenskarna

Idag lanserar den holländska internetmäklaren Degiro sin svenska hemsida för aktiehandel, intresset tycks vara stort, det går stundtals trögt att surfa runt på sidan.

Den för oss svenskar nya nätmäklaren startade redan 2008 i Nederländerna och finns idag i flera europeiska länder. Degiro konkurrerar med låga priser på courtage och erbjuder handel på börsen i ett flertal länder i världen.

Jag tror det lockar många att själva kunna investera på börsen i till exempel Hongkong, Indien, Japan, Ryssland, Sydafrika och ett flertal börser i Europa. Hittills har vi varit hänvisade att placera genom fonder, index eller etf:er för att komma åt dessa marknader.

Degiro kan säkert bli en konkurrent inte bara för nätmäklarna utan även för fonder, den intresserade kan köpa aktier direkt i ett bolag istället för att som nu gå via en fond och bli delägare i ett knippe bolag.

Men för att investera i utländska bolag på egen hand krävs intresse, kunskap och tid, det är betydligt enklare att skaffa sig information om nordiska bolag.

Hur som helst ska det bli intressant att se hur den nya internetmäklaren klarar sig i Sverige och kommer Avanza och Nordnet på något sätt att svara.

Annars fortsätter börsuppgången, idel kursrekord och gårdagens stimulanspaket från Mario Draghi hjälper förstås till.

En bra vecka för mina aktier, Hexpol har nått upp till 800 kronor och glädjande nog har även den hårt pressade Elektaaktien börjat röra sig uppåt. Men än är det en bit kvar innan jag ligger på plus när det gäller Elekta.

Trevlig Helg!

7 kommentarer:

Fru Minimalist sa...

Jag upplever dock att såväl Nordnet som Avanza har många fler ben att stå på som genererar intäkter att denna aktör inte bör bli något märkbart större hot för nätmäklarnas intjäningsförmåga. Dessutom är det redan många som har sina depåer hos Nordnet och Avanza och inte vill sälja av bara för att köpa in sig på nytt på en helt ny plattform innan den blivit riktigt etablerad.
Eller vad tror du?

hankman84 sa...

Vilka ben förutom att erbjuda handel i aktier, optioner mm som även Degiro ska erbjuda har Avanza och Nordnet?

Avanzas egna aktie- och fondanalyser?
och Nordnets Shareville?

Frågan är om det är värt betala mycket högre courtage, 3 dubbel utlåningsränta och inte kunna handla i Hong kong, indien mfl

för att ta avanza/Nordnet istället...?

Tveksamt.

Den flexible öppnar ISK på Degiro när det erbjuds och flyttar löpande över kapital dit.... :-)

Anonym sa...

Jag efterfrågar en mäklare som är bra på att hålla koll på småbolag.

Anonym sa...

Hittar ingen information om ev. kostnader i samband valutaväxling i samband med köp av utländska aktier genom degiro?

Kan vara knepigt när det gäller skattemässiga aspekter vid vinst på försäljning och utdelningar från utländska aktier. Är det smidigt via degiro?

För övrigt verkar de få rätt taskiga omdömen på nätforum kring support och användarvänlighet, vilket man kanske får räkna med när det gäller lågbudget-mäklare som denna.

Ska dock bli intressant att följa utvecklingen, med tanke på att köp av ex. usa-aktier blir väsentligt mycket billigare jämfört med vilken annan svensk mäklare som finns idag.

Anonym sa...

Jag har också sett en del negativa kommentarer om denna nya nätmäklare. Just nu överväger jag inte att bli kund, men min förhoppning är att Avanza och Nordnet ser var de ska förbättra sig för att behålla sina kunder :)

Kanjagblirik Motmiljonen sa...

Hankman84 man ser tydligt att du förespråka bolaget i fråga, inte enbart med din kommentar här utan även på facebook samt din blogg.
Sen att man inte erbjuder ISK än gör att jag definitivt inte ens kommer att fundera på att byta.

Däremot tror jag att det kommer att avspegla sig i priserna framöver även hos Nordnet och Avanza vilket i sig är positivt.

Mvh

finansmamman sa...

Hej och tack för kommentarer.
Jag har inte detaljstuderat Degiro, då jag inte har för avsikt att byta mäklare. Surfat runt mest av nyfikenhet. Hur mäklaren lyckas får framtiden utvisa. Men att vara billig är inte alltid bäst.