12 januari 2015

Var uppmärksam på läkemedelsaktier

Det var en mäktig manifestation i Paris igår mot terrorism och för yttrandefrihet, jag tror att många är skakade av den senaste veckans händelser. Mitt i tragiken ger manifestationen hopp för framtiden.

Under de dramatiska händelserna i Paris satt jagSkagen Fonders Nyårskonferens där flera tunga ekonomiföreläsare stod på talarlistan, alla gav de sitt perspektiv på den ekonomiska världen.

En talare var hedgefondförvaltaren Kyle Bass som förde fram den förändring läkemedelsbranschen står inför i USA. Dagens läkemedelspriser i USA är mycket höga per capita jämfört med andra länder. Enbart under 2014 steg priserna med 13 procent.

Det beror dels på övermedicinering i USA och dels på systemet som möjliggör prishöjningar i samband med att patent förlängs.

Kyle Bass visade genom exempel på hur läkemedelsbolag får sina snart utgående patent förlängda med olika metoder, bland annat genom att ändra doseringen. Ett effektivt sätt att förhindra konkurrenter och hålla prisnivån uppe.

Men enligt Kyle Bass är en lagändring på gång inom 1-2 år som gör att patent kommer att kunna ifrågasättas.

Han varnar därför för stor fallhöjd i de läkemedelsbolag som lever på gamla patent och som räknar med en förlängning av patenten, något som ligger inprisat i aktiekursen.

Glansdagarna för läkemedelsbolagen i USA kan alltså vara över inom kort och hur de nya lagarna kan påverka övriga läkemedelsbolag kan vara något att fundera över.

Om Kyle Bass har rätt eller inte återstår att se, men han har tidigare förutspått subprimekrisen och den europeiska statsskuldkrisen.

Jag ska återkomma till Nyårskonferensen imorgon, nu har jag tänkt ta en premiärtur på skidor innan det mörknar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med. Läkemedelbranchen är en svår branch där många värderingar är höga idag Men många vinnare kommer säkert också finnas inom denna bransch.
Speciellt inom bioteknik

Frågan är om det inte är mycket lugnare med telekomaktier nu som en defensiv strategi. När jag kollar telia, tele2, millicom, alltele osv. så ser jag bara rejäla utdelningar.

finansmamman sa...

Ja, bioteknik är spännande, men det kan vara svårt att hitta vinnarna.

Anonym sa...

Jag skulle ta Kyle Bass råd med en näve salt.
Resultaten som hans Hedgefond, Hayman Capital, har gjort imponerar inte på mig.
Första kvartalet av 2014 var deras tillgånger 1 miljard dollar.
Sista kvartalet av 2014 var de 325 miljoner dollar.
http://whalewisdom.com/filer/hayman-advisors-lp

Volatiliteten i deras tillgångar är helt sjuk. Deras riskkontroll verkar vara dålig.

/Patrik

finansmamman sa...

Hej,
Ja det är riktigt, alla råd ska tas med en nypa salt, men det är intressant med olika synpunkter och vinklingar. Tack för din upplysning.