6 mars 2015

Elekta kvar i portföljen

Den som passade på att köpa Elekta i samband med kursfallet på rapportdagen har hittills gjort en bra affär. Aktien hämtade sig snabbt och en del rekommendationer hjälpte förstås till, Carnegie höjer till 95 kronor och Swedbank sätter köp men sänker riktkursen från 110 kronor till 105 kronor.

Men det finns även analyshus som har sälj på Elekta och låga riktkurser, men just nu tycks de inte bita på marknaden.

Rapporten för det tredje kvartalet var återigen på den negativa sidan, men trots ett motigt år håller ledningen fast vid helårsprognosen, en omsättningsökning på 4 procent.

Det fjärde kvartalet kommer därför att bli mycket intressant, för att prognosen ska hålla behövs ett väldigt starkt sista kvartal. Ingen omöjlighet i och för sig, om flera storaffärerer ligger i kvartalet, men det är ju långt ifrån säkert.

Jag förstår att det är svårt att göra kvartalsprognoser i ett bolag där orderingången är ojämn, bättre då att se till helår eller längre perioder. Men nu vill jag gärna se att de order som skjutits på framtiden kommer in eller har Elekta helt enkelt tappat marknadsandelar?

Jag ger bolaget några kvartal in på 2015 för att se om orderingången förbättras.

Det är fredag igen och som vanligt undrar jag var veckorna tar vägen, ibland känns det som det är fredag varje dag. Hur som helst är det skönt med helg och metrologerna spår fint vårväder, kanske premiär för kaffe på altanen.

Trevlig Helg!

4 kommentarer:

Fru Minimalist sa...

Jag behåller också mina Elekta-aktier tills vidare. Även om det var surt att se dem dyka här om dagen.

Fredag igen ja, men här känns det som lördag hela veckan nu när jag är föräldraledig. Verkligen en lyxig känsla som väger upp den ständiga tröttheten. :)
Trevlig helg!

My Road to Half a Million sa...

Are you aware that the market for oncology products is handled almost exclusively by Elekta and Varian? Varian is the clear market leader with much better financials than Elekta. E.g. Elekta is operating at a very weak free cash flow, while Varian is generating FCF of over 11% from revenues. In addition, Varian grew last year ~4% while Elekta 's revenue decreased ~4% - if I recall correctly.

finansmamman sa...

Hej,

Till Fru Minimalist,
Tack. Härligt att vara föräldraledig, men mycket jobb också.

Till My Road,
Yes, I´m aware. Varian is growing while Elekta i decreasing. I hope for a change this year.

Anonym sa...

Varian:s aktuella p/e-tal är ca 22. Elektas motsvarande ligger på ca 250+.

Man måste ha en i det närmaste övertro på ett bolags framtid om man är beredd att betala 250 årsvinster för aktien.

Även om ett bolag är bra behöver ionte aktien vara det.