16 mars 2015

Trappa ned ränteavdraget

I helgen har vi varit och tittat till sommarstugan, vintern verkar inte ha tagit så hårt, men som vanligt finns en hel del att plocka med, nedblåsta grenar osv.

Telefonen fungerade inte heller, men det verkar vara mer regel än undantag numera. Underbart väder och så skönt att veta att hela våren och sommaren ligger framför oss, även om det säkert kommer ett och annat bakslag.

Det blev många koppar kaffe och middag framför tv:n när Avanza Forum gick av stapeln. En bra uppdatering över världens marknader och ledtrådar till var vi kan hitta den bästa avkastningen på våra inversteringar i framtiden. Om man nu inte nöjer sig med placeringar på svenska börsen.

Var och en av de inbjudna gästerna talade förstås för "sin marknad", men jag tyckte ingen lät riktigt övertygande, kanske bra också att inte lova för mycket.

En som däremot entusiasmerar är Hans Rosling som berättade om världsläget på ett lättbegripligt och underhållande sätt.

I sin presentation visar han hur de flesta länder går framåt och råder oss att satsa på turistindustrin, varför inte investera i hotell och museer. För snart vänder turistströmmarna hitåt när befolkningen i Asien och Afrika får det bättre ställt. Jag minns att jag hört de orden från Norwegians vd också.

Finansminister Magdalena Andersson var på plats och fick bland annat frågan om eventuella bostadsreformer i samband med de nya amorteringskraven, men här fick vi inget givet svar, men ändå en känsla av att något är i görningen.

Jag kan inte annat än se att de nya amorteringskraven som ska träda i kraft 1 augusti kommer att elda på bostadspriserna ytterligare fram till dess.

Varför inte passa på att trappa ner ränteavdraget med det låga ränteläge vi har nu. Ibland har jag också funderat över varför den som spar ska betala skatt på räntan medan den som lånar medges ränteavdrag.

Hela Avanza Forum finns att se i efterhand för den intresserade, som vanligt trevligt och innehållsrikt.

Förra veckan besökte jag Erik Pensers bolagsdag, den ska jag återkomma till i veckan.

6 kommentarer:

Leif sa...

Enligt min mening behöver hela skattesystemet göras om från grunden men ingen ansvarig politiker vågar röra ränteavdragen eller fastighetsskatten pga risken att förlora väljare.

Signs sa...

jag håller helt med - bort med ränteavdraget!

Försökte också lyssna på Avanza forum men SÅ tråkigt att lyssna på de analytiker som i paneldebatten ska ge sina tips med motiveringar- "den här aktien handlas bara till P/E 14 vilket vi tycker är en klar rabatt till sektorn..bla bla. Tråkigt. Ingen sticker precis ut...

Rosling är roligare. Tom Ranelid var roligare för några år sedan än "branschfolket".

Linus sa...

Du vet varför man betalar skatt för att spara och får avdrag för att låna.

Hjulen snurrar snabbare i ekonomin helt enkelt. Sen om det är hållbart i längden är en annan fråga.

patrik rolfsson sa...

Vad tror du om fastighetsbolag? Är ägare I besqab och har fått en fin uppgång dom senaste månaderna. Är det sagt att sälja av nu?

//Patrik

finansmamman sa...

Hej,
Det är nog troligt att det kommer en större skattereform så småningom.

Till Signs,
Ja, börspanelen kändes forcerad.

Till Patrik,
Det är svårt att svara på, uppgången kan fortsätta, samtidigt när börsen backade några dagar sjönk fastighetssektorn mest. Sen beror det på vilken strategi du har, är du långsiktig eller vill du göra korta affärer?

Anonym sa...

Att vilja ta bort ränteavdraget när räntan är "låg" tyder på makroekonomisk okunskap. Inflationen är låg på grund av att räntan är för hög i förhållande till investeringsviljan för individer och företag.
Vi har en arbetslöshet som ligger över en långsiktig trend och en ekonomiskt tillväxt som ligger under en långsiktig trend. Resultatet är låg inflation/deflation givet dagens ränteläge. Att minska dessa inprisade ränteavdrag i en nedkyld ekonomi med fallande priser skulle kunna resultera i väldigt dåliga utfall. Bättre att vänta tills ekonomin är överhettad (när räntorna är högre).