24 mars 2015

Stryker en krydda

Det har varit lite lugnare på börsen den senaste tiden, inte konstigt med tanke på uppgången som varit och det sker säkert en hel del vinsthemtagningar, för vet vet hur länge den uppåtgående börstrenden varar.

Tobii som jag nämnt tidigare meddelar att bolaget siktar på en börsintroduktion under andra kvartalet, spännande. Bolaget är världsledande inom eyetracking, en teknologi där datorer styrs med ögonrörelser. Mycket intressant bolag! Jag ska återkomma till Tobii då villkor, datum och prospekt finns att läsa.

Volvo har inlett året bra och aktiekursen har just passerat 100- kronorstrecket och ser ut att kunna fortsätta uppåt. Åtgärdspaketet börjar äntligen bita och bolaget har stor hjälp av den starka dollarn, rykten om ny vd kanske gör sitt till.

En annan aktie som passerat 100 kronor är Tele2, jag kan tänka mig att det är den föreslagna utdelningen som lockar, men även rykten om uppköp bidrar nog till uppgången. Jag hoppas förstås på fortsatt uppgång för både Volvo och Tele2.

När det går uppåt för några bolag är det nattsvart för andra, jag tänker på Dannemora Mineral som gått i konkurs. Det var i och för sig ingen större överraskning, men vi är säkert många som hade önskat en fortsättning för bolaget.

Men med det låga järnmalmspriset och när kunderna sviker på grund av osäkerhet i bolagets finanser, ja, då ska det mycket till för att någon vågar satsa de pengar som behövs för att driva gruvan vidare.

Det tar tid att starta gruvor, även om den här gruvan varit i bruk tidigare. Om jag inte tar helt fel var det cirka nio-tio år sedan det började pratas om att starta upp gruvan igen, sen ska beslutsprocessen malas genom många långsamma kvarnar, cirka sju år.

Under den tiden hinner priser och efterfrågan på järnmalm förändras, den här gången åt fel håll. Tråkigt för många, andra är glada att slippa damm och oljud från krossen. Själv stryker jag Dannemora från kryddlistan och är glad att jag inte investerat någon större summa.

Nu ska jag ta en kopp kaffe i solskenet.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Försöker leta fram tråkiga bolag för tillfället som ser lovande ut. Gunnebo tror jag skulle kunna vara något.

finansmamman sa...

Hej,
Ja, tråkiga bolag kam många gånger vara de bästa.

Joakim sa...

Vad tror du om tobii nu när prospekt osv finns tillgängligt? Är det värt att gå in? Tycker själv bolaget är intressant.

Micke sa...

Ska bli intressant att läsa vad du tycker om Tobii!

finansmamman sa...

Hej,
Har just laddat ner prospektet och återkommer.