2 mars 2015

DGC One tillbaka igen

I veckan som gått har Lexington presenterat sitt första bokslut som börsnoterat bolag. Genom prospektet inför noteringen hade jag redan tagit del av en del siffror, så rapport och bokslut var ungefär som jag väntat mig, men alltid skönt att få svart på vitt.

Trevligt dessutom med 50 öre i utdelning, en överraskning. Än har jag inte kompletterat mitt lilla innehav, jag avvaktar tills den värsta rusningen har lagt sig, om den nu gör det.

I Tyskland pågår löneförhandlingar mellan fack och arbetsgivare, ett första avtal för industrin är på plats som ger cirka 3,3 procents löneökning.

Det är en indikation på kommande avtalsnivåer i Europa, men frågan är vad löneökningarna hamnar på i Sverige. Hamnar de under övriga Europa bör konkurrensläget förbättras och gynna våra exportbolag.

Det ska bli intressant att följa kommande löneförhandlingar och se vad de leder till, men för närvarande gör jag inga förändringar i min portfölj.

DGC One som har haft en liten svacka har kommit tillbaka efter rapport och förvärv av it-driftbolaget Donator. I och med köpet täcker DGC även in västra Sverige och får en bra plattform att växa vidare på i området.

Bokslutet visar att 2014 var det bästa året hittills för DGC och det nya året har också börjat bra, med vunnen upphandling av Åklagar- och Ekobrottsmyndigheternas datakommunikationstjänster. Flera uppenbarligen nöjda kunder förlänger även sina avtal med DGC, bland annat Bravida och SF Bio.

Bolaget fortsätter alltså att vinna avtal inom offentlig sektor, ett relativt nytt område för DGC. Här bör finnas tillväxtmöjligheter. Jag behåller mina aktier i DGC, bolaget känns stabilt med långa kundavtal som ofta ger repetitiva intäkter, dessutom höjs utdelningen till 5 kronor.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Efter de trovärdighetsfrågor som uppkommit och ventilerats med anledning av Finansmammans bloggkommentarer den 15 juli 2014 respektive den 12 feb 2015 känns det logiskt att de har lett fram till ett resultat.

Det är ytterst få professionella aktieförvaltare som år efter år slår sitt relevanta jämförelseindex. Därför röner de och vad de presterar alltid stor uppmärksamhet och beundran. Att Finansmamman i åratal, i en underrubrik på sin blogg, basunerat ut att hennes aktieplaceringar slagit index "flera år i rad" har därför varit anmärkningsvärt. En amatörplacerare, tillika bloggare, som uthålligt åstadkommit vad de flesta yrkesverksamma förvaltare går bet på? Vid närmare granskning visade det sig dock svårt, för att inte säga omöjligt, att känna tilltro till hennes påstående. Antingen berodde hennes kaxiga uttalande på ren okunskap eller så var det ett högst tvivelaktigt marknadsföringsknep.

Inte vid något av dessa två tillfällen (där resultaten för första halvåret resp helåret 2014 redovisades) har Finansmamman bemött de ifrågasättande inläggen, vilket naturligtvis hade varit önskvärt. Att stå upp för sina självförhärligande utsagor borde annars för de flesta vara en hederssak.

Jag kan dock, mera i förbigående, inte sluta förvånas över mammans uppgifter. I inlägget den 15 juli konstaterar hon att hennes portfölj ökat i värde med 19% under första halvåret 2014 jämfört med börsens (SIX 30) uppgång på 6%. Hon slår index med anmärkningsvärda 13 procentenheter. Eller för att uttrycka det i procent (som hon gör den 12 feb 2015) slår hon index med ca 216%. I inlägget 12 feb svarar hon på fråga att hon under hela 2014 gick 7 procent bättre än index. Ett rejält tapp gentemot index under det andra halvåret 2014 således. Även om det ska vara procentenheter så har andra halvåret varit en katastrof satt i relation till både börsutvecklingen och i absoluta värden. Halva försprånget mot index bortblåst under andra halvåret. Index som efter en tillfällig nedgång under okt/nov ändå slutade med en fantastisk uppåtresa i spurten. Att mammans portfölj föll tillbaka under hösten är inget man fått intryck av i hennes bloggande under denna tid - snarare tvärt om. Vad berodde detta tapp på? Det har man inte kunnat följa.

När man läser mammans redovisningar av sin portföljutveckling får man onekligen intryck av att hon helt enkelt inte behärskar procenträkning. Höftar man till lite procentsatser här och där är det klart att man alltid kan komma fram till att man slagit index år efter år. Vad nu det skulle vara värt?

Återstod så inget annat för Finansmamman än att ta bort texten "Följ mina aktieplaceringar som år efter år slagit index" från bloggens sidhuvud. Vilket nu även har skett. Detta beslut framstod i slutänden som det enda realistiska alternativet.

finansmamman sa...

Hej,

Syftet med bloggen har aldrig varit att redovisa min privatekonomi och aktieportfölj i detalj.

Jag delar med mig av tankar och funderingar runt placeringar och ekonomi i allmänhet.

I bloggen går det att följa mina placeringar, bra som dåliga.

Som aktiv placerare är möjligheterna stora att slå index.

MiaP sa...

Med anledning av Anonyms kommentar vill jag till Finansmamman bara tacka och säga att jag tycker du gör ett bra jobb och uppskattar att inläggen innehåller personliga reflektioner och inte innehåller en massa siffror, tabeller, grafer och djupa analyser för det finns det redan tillräckligt många andra bloggar som ägnar sig åt. Personligen använder jag bloggar som inspirationskälla till mitt eget sparande och jag har fått många tips på bolag här som jag knappt visste fanns.

Tror också att de flesta av dina läsare förstår att detta är en amatörblogg och att de har ett personligt ansvar att bilda sig en egen uppfattning och läsa på innan de tar sina investeringsbeslut.

Svante1 sa...

Denne "Anonym" borde sluta klanka på din blogg o aktietips..En förgrämd stolle kanske ?

Anonym sa...

Hej!

Har du tips på litteratur om man vill lära sig grunderna inom aktiehandel?

Anonym sa...

Hejsan !
Vill gärna att du uppdaterar din aktielista på höger sida. den stämmer inte med vad du skriver i din blogg. Du skrev ju inte för så länge sedan att du sålde aktierna i Getinge. Kan du inte rulla runt lite i dina innehav. Är väldigt kul att följa och jämföra med. Annars en välbalanserad blogg. Bry dig inte om de där räknenissarna de finns överallt på Internet.
Ha det gött i vårsolen.
Alex

KristinaF. sa...

Hej!
Uppskattar din blogg mycket! Och man får ju skriva vad man vill och ingen måste läsa vad andra skriver.
Jag för min del får värdefullt underlag till mina egna tankar och funderingar.
Ses på bolagsstämmorna!!

finansmamman sa...

Hej,
Till MiaP,
Roligt att du uppskattar bloggen och ja, jag skriver kortfattad och vill inte krångla till det för mycket.

Till Svante,
Tack för stöd.

Till Anonym,
Anders Ströms "Investeringsboken" innehåller många goda tips.

Till Alex,
Tack för att du påminde mig, blir lite hemmablind ibland.

Till Kristina,
Tack, ser också fram emot bolagsstämmorna.