12 mars 2015

Köper Tele2

Jag har köpt några aktier i Tele2. Det är ingen långsiktig investering då framtiden känns högst osäker för Tele2, utan mer en kortsiktig spekulation. Det är utdelningen jag tänker på.

En ordinarie utdelningen på 4,85 kronor föreslås, inte dåligt i sig, men det vankas dessutom en extrautdelning efter försäljningen av verksamheten i Norge som beräknas uppgå till cirka 10 kronor per aktie.

Nu ska utdelningarna klubbas igenom på bolagsstämman, inget är alltså garanterat i dagsläget. Men jag tror att Tele2 kan få en knuff uppåt då den höga utdelningen kan locka till sig investerare, förutsatt då att inte hela börsen vänder nedåt.

Det får bli en chansning helt enkelt.


16 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Jag undrar varför direktavkastning är ett såpass populärt nyckeltal?

Rent teoretiskt så faller ju aktiekursen med lika mycket pengar som skiftas ut till aktieägarna? Med andra ord är den enda skillnaden om man köpt aktier för 100 kronor i ett bolag med 10% direktavkastning att man har ett netto i faktiska värdepapper som är 90 kronor och 10 kronor på saldot som går att återinvestera?

Det måste vara något som jag missar här?

Anonym sa...

1/ Utdelning är riktiga pengar som företaget tjänar, de tas från kassaflödet - väsentligt mindre möjligheter för företaget att trixa med "kreativ bokföring". Det är alltså en stark indikator på att bolaget är sunt (du ska naturligtvis även titta på bolagets övriga räkenskaper, tex skuldsättning)

2/ Utdelning sker från företaget och med företagets pengar. Det innebär att när börsen överlag faller med tex 50% så kommer beslutade utdelningar att delas ut.

3/ Utdelningar genererar kassaflöde för aktieägaren och aktieägaren bestämmer hur denne vill disponera medlen. Detta utan att aktier behöver säljas. Det finns åtskilliga företag genom historien som har återinvesterat vinster i vanvettiga företagsköp eller annat. Det kan i många fall vara så att aktieägaren har bättre möjlighet att förränta överskott än vad en (halvtokig) företagsledare har.

4/ Utdelningar möjliggör för vanligt folk att bygga upp en "pengamaskin" eller en arbetsfri inkomst, vilken helt eller delvis kan ersätta den vanliga arbetsinkomsten och/eller pensionen.
Det här är naturligtvis inget du någonsin kommer att få höra från din 'personliga' bankman då det inte ligger i deras intresse överhuvudtaget.

Googla gärna på några av begreppen ovan för fylligare beskrivning.

Per Penning sa...

Har gjort något liknande med Malmbergs elektriska även om jag ser den aktien mer långsiktigt. Fin direktavkastning.

Aktienovisen sa...

Även jag laddade på med 100 aktier för någon vecka sedan men min investeringshorisont är 1-3 år men även jag ser det som ett utdelningscase :)

Anonym sa...

Blankar tele2 nu!

Anonym sa...

Vad skiljer Tele 2 A och B aktierna åt? Vilka hat du köpt?

/Sara

Anonym sa...

Tror att telebolagen kan klara sig rätt bra när det nu är ganska nyhetsfattigt några veckor.

Anonym sa...

Problemet med detta upplägg är att alla just nu går in i Tele2 för dess höga utdelning men inte för bolaget i sig. Det kan därför bli ganska trångt när alla ska ut igen eftersom igen verkar vilja äga företaget på sikt. Låter som kursvarning för mig med reservation att jag inte tittat på Tele2s värdering alls.

Aktienovisen sa...

Vanligtvis mindre handel i a-aktierna och de ger dig rösträtt på stämmorna vilket b-aktierna inte gör :)

Aktienovisen sa...

Vanligtvis mindre handel i a-aktierna och de ger dig rösträtt på stämmorna vilket b-aktierna inte gör :)

Anonym sa...

Ser detta som ett långsiktigt case.
1) Utdelningen kommer att höjas med 10% per år de närmast kommande åren
2) Bolagets "delar" är till salu
3) De tjänar pengar. Stabila vinster

finansmamman sa...

Hej,
Till Anonym1,
Ja, du har ju fått en del förklaringar till direktavkastning. Det är riktigt att kursen oftast går ner när utdelningen skiftas ut, men inte alltid. Är börsen i en positiv trend kan kursen mycket väl vara tillbaka efter en tid. Är du långsiktig kan du återinvestera utdelningen och få "ränta på ränta effekten". Genom att bygga upp en portfölj med utdelningsaktier och behålla dessa, får du år efter år en extrainkomst precis som Anonym2 beskriver.

Till Per P,
Hoppas Malmbergs blir en bra investering.

Till Sara,
Köpte B-aktien, lite billigare, mest omsatta. A-aktier är röststarka men inget som har någon större betydelse för oss mindre investerare.

Ja, en del blankar Tele2, spännande att se hur det går. Att många köper pga utdelningen gör att kursen kan drivas upp,det hoppas jag på, möjligt att intresset för aktien svalnar efter utdelningen.

Signs sa...

Hej finansmamman, din taktik är alltså att sälja aktien innan utdelningen skiljs av, dvs den eventuella vinsten ska komma från kursuppgång innan utdelninge skiljs av?

Anonym sa...

Hej,
Läste på placera.nu att du använder dig av xact bear när allt står på topp. Jag undrar lite hur du jobbar med det eftersom hävstången gör att det lämpar sig för kortare tidsperioder, kanske upp till en vecka, då det balanseras om varje dag. Känslan jag har är att även om jag är säker på att det kommer falla, är det närmast omöjligt att veta på så korta tidsperioder som lämpar sig för xact bear? Hur tänker du? Finns det långsiktiga alternativ?

Tack för en intressant blogg!

Mvh
Niklas

Anonym sa...

En spännande chansning med begränsad nedsida. Om jag inte hade varit fullinvesterad så hade jag nog gjort samma chansning.

Det gäller att vara vaken när det händer. Flera småsparare hos Avanza är förvånansvärt insatta i sina favoritföretag. Att läsa deras kommentarer har givit mig många sköna slantar på kontot. Ett bra exempel är Rottneros. Tack vare initierade småsparare fick jag upp ögonen för bolaget i slutet av år 2014. Värdeökningen sedan dess har varit enorm och jag tror inte att resan ännu är över.

//Petrus

finansmamman sa...

Till Signs,
Ja,det är riktigt, planen är att gå ur innan utdelningen skiljs av.

Till NIklas,
Xact bear lämpar sig bäst på kort sikt som du säger, jag brukar behålla en Bear högst en månad. Andra verktyg är optioner, blankning eller certifikat, men Bear är enklast att gardera sig med. Svårigheten är naturligtvis att veta när börsen vänder ned.

Till Petrus,
Grattis till Rottneros!