10 mars 2015

Nya ränteprodukter från Nordea

När räntorna är låga på våra sparkonton dyker nya sparprodukter upp, Nordeas räntebevis är en produkt som snabbt blivit populär. Från början fanns bara sex bolag noterade, men listan har fyllts på  och innehåller idag en bra mix av bolag. Här finns listan över räntebevisen.

Räntebevisen säljs i poster på 10 000 kronor och löper oftast på fem år, men kan när som helst säljas över börsen. Räntan betalas ut fyra gånger om året. Senaste räntebeviset att noteras, så vitt jag vet, är Lindorff som ger en årlig ränta på 3 månaders Stibor + 4,10. Lindorff är verksamt inom kund- och kredithanteringstjänster.

Som alltid med sparprodukter finns en viss risk. Emittenten Nordea i sig är en risk och de underliggande bolagen kan om det vill sig illa gå i konkurs, även om risken är liten. Ju högre ränta, desto högre risk.

I februari lanserade Nordea Fasträntebevis. För närvarande finns fem bevis, Avon, Bombardier, Lindorff, Selecta och US Steel, räntan varierar mellan 4,35 och 4,95 procent.

Fasträntebevisen ger en fast årlig ränta till skillnad mot räntebevisen som har en del av räntan rörlig. Det är den stora skillnaden, i övrigt är de båda bevisen uppbyggda på samma sätt. Läs mer om fasträntebevisen här.

Jag förstår att bevisen har blivit populära, de kan vara ett alternativ till bankboken, bara man är medveten om riskerna. Ett sätt att sprida risken är att köpa olika räntebevis. Själv håller jag mig till börsen, men där är risken förstås betydligt högre.

Imorgon är det dags för Avanza Forum igen, av olika anledningar kan jag inte vara på plats, men jag har tänkt mig att följa evenemanget live framför tv:n i mån av tid. Det fina är att hela dagen även går att se i efterhand, jag behöver inte missa något.

7 kommentarer:

Tobias sa...

Hej, har du kvar nfodrives, isåfall om du har kvar den. Vad tycker och tror du om de nu för tiden?

Vore tacksam för svar

Med vänlig hälsning, Tobias

finansmamman sa...

Hej,
Jo, jag har NFO kvar. Som jag ser det gjorde bolaget en alltför optimistisk prognos som inte uppfylldes. Nu måste NFO först växa i prognosen, de tror jag att de gör, bolaget växer trots allt år från år. Jag behåller aktierna tills vidare.

Tobias sa...

Det var skönt och höra att du hade likadant tänkt och tycke som jag.

Med vänlig hälsning, Tobias

Hans sa...

Hej,
En fråga från en oerfaren med intresserad...

Kan man köpa ett fasträntebevis med förfallodag år 2020, men sälja detta efter bara 2 år. Eller binder man upp sig på 5 år?

finansmamman sa...

Hej, på den här länken kan du läsa mer om fasträntebevis, handlas på börsen varje vardag.

http://markets.nordea.se/sitemod/upload/root/www_nordea_se/markets/common/pdfs/fastrantebevis/Broschyr_Fastrantebevis.pdf

Anders Olsson sa...

Hej,
Kan någon klargöra riskerna med räntebevis, Hur kan ex US Steel värderas till 55 kr? Dom riskerar väl i dagsläget knappast att gå i konkurs?

Anonym sa...

Kan US Steel gå i konkurs.
Svaret är tveklöst ja - dom kan mycket väl gå i konkurs.
Hur stor risken är , är naturligtvis svårt att bedöma .
Den amerikanska stålindustrin är mycket pressad av lågpriskonkurrens från Asien