7 december 2010

Bra att känna till när nytt läkemedel tas fram

Att ta fram nya läkemedel tar lång tid och kostar pengar. När man investerar i ett life science bolag kan det vara bra att känna till de olika faser läkemedlet ska ta sig igenom innan ett godkännande.

Först har vi själva upptäckts- och forskningsfasen som tar ett antal år.

För att testa substansen man fått fram börjar sedan en preklinisk utveckling, här testas läkemedlets egenskaper innan det kan prövas på människor. Den här fasen räknar man med tar 1 till 2 år.

När de prekliniska studierna genomförts framgångsrikt är det dags för kliniska studier på människor som består av tre faser, studier som kan ta upp till 6-8 år.

I Fas I testas läkemedlet på en liten grupp friska, frivilliga försökspersoner, en utvärdering görs över hur läkemedlet tolereras av människor.

Under Fas II testar man läkemedlet på patienter med den sjukdom som ska behandlas, effektiviteten och olika doseringar studeras.

I Fas III ingår flera tusen människor i studierna. Här jämförs läkemedlet med den behandling som finns, effekt och biverkningar utvärderas.

Är de kliniska studierna lyckade återstår nu att söka ett godkännande för läkemedlet hos myndigheterna, något som kan ta ytterligare ett par år.

Ja, det här är en lång process, inte underligt att bolagen jublar när de fått ett läkemedel godkänt. Investerar jag i ett life science bolag tycker jag att det är viktigt att veta var bolaget befinner sig i sin forskning.

Många bolag har en lång väg att vandra, lyckade studier i en tidig fas kan förstås ge skjuts åt aktien, mindre lyckade eller avbrutna studier brukar leda till kursfall. Många bolag faller också ifrån under vägen.

Men det finns ett snabbspår till ett godkännande av läkemedel. Ett läkemedel som fyller ett viktigt medicinskt behov vid behandling av allvarliga sjukdomar kan få en snabbare behandling av sin ansökan.

Life Science är ett spännande område!

5 kommentarer:

Mårten sa...

Väldigt intressant men hög risk. Jag har gått in lite smått i Neurovive och hoppas på att deras forskningsresultat fortsatt utvecklas i positiv riktning.

Järnvargen sa...

Problemet med bioteknik aktier är att de är helt hopplöst att överblicka deras sanna potential. Jag är biotekniker men även om jag förstår hur läkemedlet i teorin ska fungera saknar jag förmåga att utvärdera risken för biverkningar.

Dessutom har vi frågor om konkurrerande substanser, patent och godkännande på olika marknader som gör det helt hopplöst att förutspå ett företags sanna potential. Därför handlar det snarare om psykologi och haussning snarare än om framtida värden.

Taurus energy (bioteknik men inte läkemedel) är ett intressant exempel på detta. http://vardeinvesteraren.nu/vardeinvestering/apropa-det-har-med-hur-smasparare-agerar/#comments

mfdl80 sa...

Precis som Järnvargen säger. Bioteknik är ett spännande område med många bolag därute forskande efter diverse botemedel. Kruxet är dock patentfrågorna, biverkningar, ekonomisk hållbarhet och egentlig verkan.

Rent spontant tror jag att knappt 1 av 10 biotekniska bolag är värda att satsa i... Å då snackar vi ändå om "hög risk" i det godkända fallet.

Anonym sa...

Hej! Kul att jag hittat en till ekonomimamma =)
Själv vill jag inte investera i medicin/läkemedels-branschen eftersom de köper sig sin väg till framgång. Tycker att det är bättre att satsa på förebyggande saker så som futurefoods och en sund kost som förebygger sjukdomar än som håller dem på plats och gör människor beroende av läkemedel.
Gillar annars din blogg mycket.
/Miljonärsmamman.

miljonarsmamman.blogspot.com

finansmamman sa...

Tack för kommentarer.
Håller med om att risken är hög, inte lätt att hitta "rätt" aktie i bioteknikdjungeln.

Att förebygga med sund kost är bra, men tyvärr hjälper det inte alltid mot alla sjukdomar.Forskning behövs.