10 december 2010

Tankar om investeringssparkontot

Igår presenterade regeringen detaljerna i förslaget till det nya investeringssparkontot. Men varför gör man reglerna runt det nya sparandet så krångliga?

Att man skulle täppa till hålen för skatteplanering som finns i dagens kapitalförsäkring var väntat, skatten höjs även på k-försäkring för att motsvara det nya investeringssparkontot.

Skatten på investeringssparkontot, ISK, ska räknas fram från ett kapitalunderlag baserat på ett genomsnittligt värde vid fyra mättillfällen per år samt de inbetalningar man gör under året, det multipliceras med statslåneräntan plus 0,75 procent. Underlaget beskattas därefter med 30 procent.

Nu är detta tack och lov inget man behöver räkna ut själv utan det görs av bankerna. Inte heller behöver man deklarera sina aktie- och fondaffärer. Skatten blir i snitt 22 procent enligt finansdepartementet, att jämföra med dagens reavinstskatt på cirka 30 procent.

Avkastningskraven höjs till cirka 4 procent för att ska vara lönsamt med en k-försäkring eller ISK jämfört med en vanlig depå eller VP-konto.

Varje insättning ska beskattas, här undrar jag vad som räknas som insättning?

Det verkar fortfarande vara fritt fram för insiders att handla i k-föräkring utan anmälan, förvånande!

Jag går inte in på alla detaljer, men en bra artikel finns att läsa på Placera.nu som reder ut begreppen runt den nya sparformen.

Namnet investeringssparkonto är krångligt, vill regeringen locka nya aktiesparare bör det bytas ut. Det krångliga namnet kan tänkas skrämma bort en del, det är enklare att behålla pengarna på banken. Ska man sen förklara reglerna....

Nu är det här ett förslag och det kommer säkert en del förändringar innan sparformen träder i kraft. Till det bättre, hoppas jag!

9 kommentarer:

Cristoffer sa...

Tror du missuppfattat lite.

ISK beläggs med en "schablonvinst" som är värdet av depån*statslåneräntan+0,75%. Denna "vinst" beskattas sedan precis som räntan på ett bankonto eller aktieutdelningar dvs 30%. Om genomsnittlig ränta är 4% så blir vinsten från din depå 4,75% av värdet, detta blir inkomst av kapital, ingen schablonskatt som på kapitalförsäkringar.

Avkastningskravet blir således att tillgångar i ISK måste vara bättre än räntan på statsobligationer +0,75%. Om räntan är 4% så måste man såldes klara av en avkastnig på 4,75% innan ISK "lönar sig" i jämförelse med en depå.

Samtidigt höjer man då skatten på kapitalförsäkringar och i och med att möjligheterna är mycket större i ISK så blir KF en klart sämre produkt. Utom i vissa skattetekniska sammanhang.

När det gäller insiderregler så blir individers innehav fullt ut synlig i ISK och alla som köper aktier upptas i aktieägarregister. Så insiders kommer inte kunna smyga med innehav i en ISK, förutom då om man köper derivat i företagen.

Den stora fördelen är dock att det är ett fritt sparande. Dvs man kan förea över aktier fonder från ett ISK till ett annat. T.ec. från förälder till barn eller från en bank till en annan. Helt utan att behöva sälja innehav.

Anonym sa...

Aktieinnehav som man planerar att ha längre tid än 5 år verkar inte vara så lönsamt att ha i IKS.Aktier som man handlar kort med kan vara intressant eftersom man slipper all redovisning.
Tanken bakom hela förslaget ser ut att vara den att skatteverket skall få ett jämt flöde av skatteinkomster.Man borde i stället lägga lite energi på att harmonisera kapitalskatter med övriga EU,Sverige ligger som alltid i topp på skatteutaget.
Hälsningar
NISSE

Mattias sa...

Hur blir det med aktieutdelningarna i en ISK kan man undra?

finansmamman sa...

Hej Cristoffer,
Tur att du finns, tack för påpekanden. Jag har rättat upp inlägget. Kul att läsa om dig i Unga Aktiesparare.

Nisse,
Ja, en lägre kapitalskatt hade varit önskvärd.

Mattias,
Antagligen som i en k-försäkring.

Anonym sa...

utdelningen är ju en insättning.
alltså underlag för beskattningen.

finansmamman sa...

Jag vet inte vad som är riktigt när det gäller utdelningar, inlösen, avknoppningar osv. inom ISK:n.

investeringskonto sa...

Att det nya investeringssparkonto skulle vara komplicerat delar jag inte uppfattning om.

Att kunna gå från dagens system med krångliga deklarationer till ett system där man inte behöver redvisa enskilda köp och sälj är ju mycket enklare för den genomsnittlige spararen.

Anonym sa...

Anser inte att det idag är så svårt att deklarera på K4! Och Du kan få hjälp med det mesta via banken där Du är kund - om så skulle behövas. Är inte så värst imponerad av ISK men avvaktar remissrundan för att ta ställning./G

finansmamman sa...

Invetr.konto,
Visst blir det enklare att deklarera men det är själva regelverket som jag tycker man krånglat till, dessutom är vissa delar otydliga.

G,
Håller med om att aktiedeklarationen inte är svår om man följer upp affärerna löpande och har ordning på avräkningsnotorna.