20 december 2010

Ifrågasätter Haldex uppdelning och försäljning

Kungsleden ökar aktiviteten och presenterar flera förvärv idag. Genom Hemsö, som Kungsleden äger till hälften, köper man fastigheter i Skara för 71 miljoner kronor, i Malmö köps fastigheter för 435 miljoner kronor.

Den största affären är dock de 36 fastigheter Kungsleden köper av NR Nordic & Russia Properties till en kostnad av 3,6 miljarder kronor.

Fastigheterna består av kontors-och industrifastigheter med stabil avkastning, förvärvet kommer årligen att bidra med cirka 200 miljoner kronor i utdelningsgrundande resultat enligt Kungsleden. Vilken trevlig nyhet och aktiekursen är upp idag.

En annan affär jag känner mig tveksam till är Haldex försäljning av Traction Systems till ett amerikanskt bolag för 1,4 miljarder kronor. Ledningen har tidigare meddelat att Haldex ska delas upp i tre separata börsbolag, nu säljs alltså fyrhjulsdriften, synd.

Jag hade hellre sett att bolaget noterats på börsen, divisionen visar fin tillväxt och har en stark marknadsposition.

Visserligen kanske vi aktieägare får en extrautdelning, trevligt i och för sig, men frågan är om inte utdelningen skulle bli större om bolaget fick fortsätta växa på Stockholmsbörsen. Att sälja Traction Systems är kanske kortsiktigt tänkt.

Egentligen förstår jag inte varför man ska dela upp Haldex, det ska "tillföra aktieägarna ett långsiktigt mervärde" heter det. Då frågar jag mig hur och på vilket sätt skapas mervärdet genom en uppdelning?

Vi har varit lite småkrassliga i helgen, det har inte blivit så mycket gjort med andra ord. Den planerade julklappsrundan och glöggfesten fick ställas in, istället har vi försökt kurera oss på bästa sätt med mycket te. Glögg värmer också bra.

Inga kommentarer: