27 april 2012

Köper Probi

Vi har haft en mindre översvämning i badrummet. Nog har vi haft på känn att badrummet behöver renoveras men har gått och dragit på det. Nu är läget akut, så går det när man väntar för länge.

Igår var vi runt till några badrumsfirmor för att få en uppfattning om tidsplan och kostnad. Här sitter jag nu med en hög badrumskataloger framför mig, inte lätt att välja i det stora utbud som finns, ännu svårare när meningarna går isär i familjen, alla har sina önskemål.

Probi har lämnat sin rapport för det första kvartalet, det ser riktigt bra ut. Bolaget visar upp en fin tillväxt på 28 procent. Största ökningen, hela 72 procent, ligger inom området kosttillsskott, numera omdöpt till Consumer Healthcare.

Ett nytt distributionsavtal är tecknat på den viktiga indiska marknaden, under fjärde kvartalet 2012 ska Probis magkapslar lanseras i landet.

Probi har även tecknat ett intressant avtal i Australien som innebär att dess probiotiska juice för immunförsvar ska lanseras under andra kvartalet 2012. Det ska bli mycket spännande att se hur den probiotiska juicen tas emot i Australien.

Själv har jag druckit juicen hela vintern och klarat mig från förkylningar, om det beror på juicen är förstås svårt att veta. Det jag vet är att det kostar lite extra, men det kan det vara värt om man slipper förkylningar.

På tal om probiotika så har även Ellen kommit med några nyheter. Bolaget utökar sin produktportfölj med två patenterade produkter som tas oralt, på så sätt kan bolaget erbjuda produkter som passar alla kvinnor. Ellen får en bredare produktportfölj och en ökad kundgrupp. Bolaget har dessutom egenutvecklade produkter som är i sen fas, kanske kommer de ut på marknaden i år.

Intäkterna ökar, men siffrorna kan tolkas fel då ett forskningsbidrag ingår. Om jag förstått det rätt så planeras också en sammanläggning av aktier, inget datum är bestämt.

I dagarna har jag köpt några Probi som jag haft i portföljen av och till och jag behåller mina aktier i Ellen.

Trevlig helg!

25 april 2012

Sivers IMA, ny krydda till portföljen?

Börsen är tillbaka på plus igen och idag hjälper flera starka rapporter till som Ericsson, Swedbank och Electrolux. Det är nästan svårt att hänga med i rapportsvängen när de ramlar in på löpande band. En hel del av mina bolag rapporterar idag, Avega bland annat och de siffrorna ska jag studera närmare i eftermiddag.

Investor är i köptagen, bolaget har köpt in sig i finska verkstadsbolaget Wärtsilä. Kanske är Investor inte så tråkigt ändå, ett extra plus också att substansrabatten minskar enligt den senaste kvartalsrapporten.

Häromdagen följde jag med min man på bolagsstämma i ett mindre elektronikbolag som jag blivit lite nyfiken på, ett bra tillfälle att få veta mer och träffa ledningen. Sivers IMA som bolaget heter har sitt kontor i Kista, där  blev vi väl mottagna och fick en rundvisning i lokalerna och svar på många av våra frågor.

Sivers IMA verkar inom mikro- och millimetervågsteknik. Den senaste produkten och mest intressanta som bolaget har tagit fram är millimetervågs converters som används inom mobil kommunikation för att höja kapaciteten i näten.

Bolaget ligger väl i framkant när det gäller den tekniska utvecklingen och det här är en produkt som ligger helt rätt i tiden. Sivers IMA har fått en prototyporder från Ericsson och Intel och för samtal med fler intressenter.

Jag ska inte gå in på hur tekniken fungerar, den som är intresserad kan läsa på bolagets hemsida. Ett spännande bolag, men risken är mycket hög och räkna med fler nyemissioner i framtiden. Sivers IMA handlas på NGM, MTF.

Nu ska jag ta en kopp kaffe ute i solen.

23 april 2012

Köp- och säljtips från helgens börsevent

Usch då, ingen vidare start på börsveckan, hoppas den inte fortsätter i samma stil resten av veckan. Det känns som riskaptiten avtagit något, marknaden tar gärna fasta på negativa siffror just nu. Presidentvalet i Frankrike spökar säkert också, utgången är oviss.

Men så här har det alltid varit tycker jag, val, krig och kriser av alla de slag som påverkat börsen. Skillnaden är att nu går informationen blixtsnabbt världen över, placerare agerar i flock och kraftiga svängningar uppstår.

Det här var Affärsvärldens Agnetha Jönsson inne på, då hon deltog i börspanelen jag lyssnade till igår. Kanske får vi en snabbare konjunkturcykel i och med att informationen är snabbare.

Hon är tveksam till modellen "köp och behåll" när det gäller de större bolagen, bättre då att försöka utnyttja svängningarna. Däremot på de mindre listorna finns utvecklingsbolag som man kan ge lite längre tid.

Det kan ju vara svårt att utnyttja svängningarna, det krävs tid och kunskap. Och hur ska det gå för de stora fondbolagen att följa svängningar?

Aktiespararnas Gunnar Ek förväntar sig mindre kursuppgångar framöver och tycker att vi ska ha lägre förväntningar på börsen, helt enkelt sänka våra avkastningskrav som ibland kan te sig väl höga.

En hel del köp- och säljtips delades ut som jag återger lite kort.

DGC, HMS Networks om växer snabbt, Vitrolife som har en ny verksamhet på gång, Meda har bra kassaflöde och vd är storägare, GHP:s aktiekurs har sjunkit för mycket, Gunnebo renodlar, Systemair har bra tillväxt, i SCA köper koncernledningen och bolaget har gjort en stor strukturaffär, Kinnevik minskar rabatten och de onoterade bolagen är svårvärderade.

Varning utfärdades för Semafo och industriaktier, var även försiktig med utvecklingsbolag som inte har någon försäljning utan bara kostnader, vänta gärna några år med att hoppa på. En erfarenhet jag delar.

I helgen har jag varit på ett romantiskt bröllop och en mycket trevlig efterföljande fest. Härligt att se två så lyckliga personer.

20 april 2012

Investeringar för den modige

Jag har också besökt Investors bolagssstämma i veckan. Det här är ett bolag som har en annorlunda investeringsfilososfi jämfört med Ratos. Investor är en långsiktig ägare, som köper och behåller  bolagen.

Det var en ganska lång stämma och många av de vanliga frågorna dök upp, som ersättning till ledningen, jämställdhetsfrågor och vad bolaget kan tänkas göra åt den höga substansrabatten.

Inte minst substansrabatten intresserar många aktieägare, men här blir det inte några snabba åtgärder för att få bukt med rabatten, då är den snart tillbaka igen menar ledningen. Istället fokuserar bolaget på att växa substansvärdet, ge utdelning och på så vis gradvis få ner rabatten. Kanske får vi se höjda utdelningar framöver.

Både vd Börje Ekholm och styrelseordförande Jacob Wallenberg uttryckte sin oro över världsekonomin, faran är långt ifrån över, men Investor likt Ratos ser även möjligheter i en osäker värld.

Inga revolutionerande nyheter på stämman alltså. Den som önskar mer action får nog söka sig till ett annat bolag. Själv behåller jag dock mina Investoraktier och kryddar med Kinnevik och Ratos.

Den modige kan nu spekulera i Bull och Bear med en daglig hävstång på upp till 5 gånger. RBS lanserade för någon vecka sedan Bull & Bear certifikat med DAX och OMX som underliggande och senast ut är Nordea som också erbjuder produkter med samma höga hävstång. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun, går hävstången åt fel håll kan det gå snabbt utför.

I helgen ska hela familjen på stort bröllop, det ska verkligen bli roligt och extra roligt för våra ungdomar som aldrig har varit på bröllop tidigare. Så nu ska hela familjen dressas upp, presenten ska slås in och bordsskicket trimmas.

Trevlig Helg!

19 april 2012

Besök på bolagsstämma hos Ratos

Igår blev det en heldag i Stockholm med besök på Ratos bolagsstämma på eftermiddagen. I år gick den av stapeln i Stockholm Waterfront Congress fina lokaler, mer eller mindre fullsatt då över 900 aktieägare var på plats.

Det var lika intressant som vanligt att lyssna till vd Arne Karlssons berättelse om året som gått, om förvärv och exits och hur bolagets strategi fungerar.

Arne Karlsson poängterade att media är fel ute som påstår att transaktionsmarknaden är död. I Norden lever den och Ratos har genomfört ett tjugotal affärer under året i form av förvärv, tilläggsförvärv och exits.

Det ekonomiska läget är svårbedömt, vd tror att det blir stora kast i ekonomi och marknader även 2012 och Europas finanspolitik betraktar han som dårhuspolitik. Men kriser skapar också möjligheter.

Ratos har en stabil grund, en beprövad strategi att stå på och en väl fungerande organisation. När nu Arne Karlsson som avgående vd blickar tillbaka på åren så är det just strategi och organisation som han är stoltast över.

Ratos nya vd Susanna Campbell presenterade sig, hon har för avsikt att fortsätta på bolagets inslagna väg. Men som hon påpekade, världen är föränderlig och Ratos är bra men kan bli bättre.

Aktiespararna öste beröm över Ratos och avvek även från sina principer att säga nej när det gäller vd som går till ordförandeposten i samma bolag. Här fick Ratos ett godkännande.

Slutligen avtackades avgående styrelseordförande Olof Stenhammar och vd Arne Karlsson för sina insatser under många år. En smått fantastisk resa har vi aktieägare fått vara med om, sedan 1999 har totalavkastningen uppgått till 1117 procent, att jämföra med Six return index som gått upp 132 procent, inte illa.

Nu hoppas jag att Susanna Campbell fortsätter i samma spår.

17 april 2012

Intressant stämma väntar i Creades

Det är bäddat för en mycket intressant stämma i Creades på fredag. Storägaren Pan Capital skriver i ett pressmeddelande att man har för avsikt att lägga fram förslag på åtgärder för att minska rabattten och öka avkastningen för aktieägarna.

Vidare önskar Pan Capital en plats i styrelsen men den önskan tänker inte Sven Hagströmer uppfylla enligt Pan Capital. Det ska bli intressant att se om han lyckas stoppa den näst största ägaren. Som sagt, bäddat för en intressant stämma som jag hoppas kunna besöka.

Positivt att två kvinnor föreslås till styrelsen i Creades, Maud Olofsson och Marianne Brismar. Annars går det trögt med en ökad andel kvinnor i styrelserummen rapporterar Di idag. Det har i stort sett inte hänt någonting de senaste åren, trots debatten.

Det är förvånande! Jag tror en mångfald i styrelserummet skulle gagna företagets lönsamhet. När fler kvinnor sitter i ledande positioner, där basen finns, hoppas jag att rekryteringen av kvinnor till styrelserummen tar fart. För kvotering tror jag inte på, läs gärna här vad jag skrivit tidigare.

Nu när utdelningarna tas från börsbolagen och kursen oftast sjunker med motsvarande belopp kan det vara ett bra tillfälle att köpa "billigt" och lägga in i en långsiktig portfölj. Just nu sneglar jag på Skanska. Jag saknar exponering mot byggbranschen och Skanska bedömer jag som mest intressant.

16 april 2012

Är lägre ingångslöner rätt väg?

Idag har regeringen presenterat vårbudgeten, inga större överraskningar, en del var ju redan känt sen tidigare.

Tillväxtprognosen sänks för år 2012 för att sedan normaliseras redan nästa år, enligt finansministern. Han tror vidare att arbetslösheten kan stiga något den närmaste tiden för att sedan minska framåt hösten.

För att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten finns olika förslag, ett som Folkpartiet har kommit med är att sänka ingångslönerna för ungdomar, det tror jag är riktigt och kan leda till fler jobb.

Många vänder sig emot sänkta ingångslöner, men det är trots allt en begränsad tid det rör sig om och som ung är även erfarenheten begränsad. Det viktiga är att få in foten på arbetsmarknaden och med det få arbetslivserfarenhet.

Att man sen räknar ungdomar som heltidsstuderar och söker extrajobb som arbetslösa är för mig en gåta, den statistiken tycker jag är totalt missvisande. Hur ser siffran ut om vi bortser från studerande ungdomar, det är ju den som är intressant.

Förmodligen blir det fler satsningar i höstbudgeten när det gäller arbete och utbildning.

Den här veckan är det mycket statistik som styr börserna och det är svårt att få någon känsla för vilken väg börsen tänker ta. Rapportsäsongen börjar och bolagsstämmorna är i gång, själv tänker jag besöka ett par stämmor i veckan, jag ska återkomma med rapport.

Nu ska deklarationen bli klar.

13 april 2012

Dra er inte för att förhandla om bolåneräntan

Fredag igen, den här veckan har gått ovanligt fort men så är det en kortvecka också. Jag har jobbat med deklarationen idag, målet är att få den färdig i helgen.

Det som tar mest tid är att räkna fram alla gamla ingångsvärden, ibland nyttjar jag schablonmetoden, jag ser ganska omgående om det lönar sig.

I deklarationstider brukar jag också passa på att få ordning på bokföringen, jag har en tendens att komma efter. Bokföring är inte lika roligt som aktiehandel, men det underlättar att ha ordning på avräkningsnotorna inför framtida deklarationer.

Den som har kapitalförsäkring eller isk slipper en hel del deklarationsproblem. Än så länge har jag de flesta av mina aktier på en vanlig depå eftersom det är gamla innehav. Jag kommer att använda mig av isk och aktiedepå parallellt, kvittningsrätten är bra att ha tillgång till ibland, i fallet Nokia kanske.

Efter den senaste tidens "ränteuppror" gissar jag att det är många som styr stegen mot banken för att pruta. För pruta det går, inte bara på lån utan även på mycket annat. Det ligger inte i vår kultur att pruta, kanske känner vi oss obekväma och är rädda för att uppfattas som besvärliga.

Men det är just genom att vara om sig och kring sig som det går att få ner priser och räntor, att inte ge upp efter första samtalet. Att vara lite jobbig är inte samma sak som att vara otrevlig.

Sonen blev glad för fotbollsbiljetterna.

Trevlig Helg! 

12 april 2012

Det går trögt på börsen

Det har varit lite motigt på börsen den senaste tiden. Inte konstigt med tanke på alla problem i Europa som är långt ifrån lösta, inbromsning i Kina och svagare statistik från USA. Börsen har trots allt gått upp en hel del sen hösten och förr eller senare kommer det en rekyl. Återstår att se nu om USA lyckas  hålla sina siffror på den positiva sidan, visa tillväxt i ekonomin om än med myrsteg.

Igår vinstvarnade två av mina bolag, Getinge och Nokia. Getinge har värderats högt av marknaden, kursen har trissats upp till årshögsta utan att det egentligen har hänt så mycket i bolaget, en korrektion är kanske på sin plats.

Vd Johan Malmqvist håller dock fast vid prognosen för helåret 2012, först vid nästa kvartal kan vi se närmare om den stämmer. Jag behåller mina aktier i Getinge som är en långsiktig placering.

Att Nokia har det tufft kommer inte som någon större överraskning, men kanske blir det tuffare än väntat att vända bolaget. Bolagets kassa är stark, men kan sina snabbt om inte försäljningen kommer igång på allvar.

Jag slänger inte in handduken ännu, jag ser Nokia som en chansning, ännu är det för tidigt att säga om bolaget kommer att överleva eller inte. Men lyssnar jag på mina tonåringar så är Nokia ute och de nya mobilerna imponerar inte heller. Den som har räntebevis i Nokia blir också varse att placeringen kan vara en aning riskfylld.

Idag fyller sonen i huset år, det ska vi fira med att äta lite gott ikväll och överlämna några presenter. Det är en fotbollsintresserad kille så i ett kuvert ligger fotbollsbiljetter till allsvenskan. En annan önskan är kläder, det får det bli i form av presentkort, det är inte alltid så lätt att köpa "rätt" kläder .

11 april 2012

Nya sparprodukter på löpande band

Det dyker upp fler och fler sparprodukter för oss privatplacerare, senast i raden är Nordeas räntebevis. Företagsobligationer eller räntebevis som Nordea valt att kalla sin produkt kan vara ett alternativ för den som söker hög ränta, som bekant är bankerna ganska snål med den varan.

Företagsobligationer ges ut av bolag som exempelvis ABB, Sandvik och Ericsson för att stärka kassan. För oss småsparare har det handlat om för stora belopp, istället har vi sen några år tillbaka kunnat investera i företagsobligationer genom fonder.

Men nu kan vi alltså handla räntebevis direkt över börsen i poster om 10 000 kronor. Än så länge har sex räntebevis noterats, lägst årsränta har Carlsberg på 4,40 procent och högst Stena med 7,75 procent, övriga är Ericsson, Nokia, Stora Enso och Volvo.

Räntebevisen löper på fem år men kan när som helst säljas över börsen. Räntan betalas ut fyra gånger om året. Som med de flesta sparprodukter finns det förstås risker.

Nordea i sig är en risk och de underliggande företagen kan ju gå i konkurs, men den risken är nog minimal, men ändå bra att vara medveten om. Ju högre risk, desto högre ränta, Stena ger 7,75 då rederibranschen anses riskfylld. För att sprida risken kan man köpa olika räntebevis.

För den som jagar hög ränta kan räntebevisen vara intressanta eller en fond med företagsobligationer. Själv håller jag mig till aktier. En stor nackdel med företagsobligationer som jag ser det är att man går miste om en eventuell värdestegring och utdelning i aktien. Men det här är naturligtvis en smaksak hur man vill placera sina pengar och hur stor risk man vill ta.
 

10 april 2012

Oväntad påsksmäll från Pfizer

Vi har hunnit med en hel del under påsklovet, några dagar har vi varit söderut och fått lite sol på näsan, sen har vi firat påsk med släkten, några dagar har vi varit i stugan och bilen har fått sommardäck. Inte många dagar hemma och det var egentligen ganska onödigt att dra fram allt påskpynt, nu ska det strax ner i lådorna igen.

Deklarationen har jag inte börjat med ännu men måste ta tag i den nästa vecka. Men jag har loggat in och överblickat, det ska nog inte ta alltför lång tid, det blir allt lättare att deklarera.

När det gäller aktier brukar jag ta hjälp av Aktiespararnas utmärkta deklarationsbilaga, i många fall är det knepigt att spåra aktier tillbaka i tiden, det kan vara namnbyte,splittar, inlösen osv. Här underlättar bilagan, men varför har man satt fast bilagan i tidningen?

Även Skatteverket har bra information och historik över aktier, där finns svar på det mesta. Och äntligen kan vi  i år deklarera åt våra barn över nätet, som e-deklarationsombud. Det slog mig plötsligt att mina barn snart är myndiga och ska deklarera själva. Hoppsan, tiden går fort. Jag misstänker att de kan behöva lite hjälp i början.

Konfiskering av Pfizeraktier, jag har aldrig hört talas om något liknande. Nyheten fick mig att haja till, jag har ett litet innehav sen Pharmaciatiden men de aktierna finns i depå hos en svensk bank och jag utgår ifrån att banken sköter kontakterna.

Jag är förvånad över lagarna i USA, speciellt i delstaten Delaware som kräver att aktieägare ska ha kontaktat Pfizer eller dess ombud under de senaste tre åren, annars finns risk att aktierna konfiskeras av delstaten. Tydligen får man vara på sin vakt som aktieägare i USA.

Nu hoppas jag på en bra börsvecka.