17 april 2013

Besök på informativ råvarukväll

Igår besökte jag en råvarukväll arrangerad av Handelsbanken i Stockholm.

På vägen dit passerade jag Bukowskis som just öppnat dörrarna till visningen av "Vårens Moderna", vilken fantastisk konst, bland annat kunde vi se Astrasamlingen, verk som hängt i AstraZenecas lokaler i Södertälje och som nu går under klubban.

Men nu var det till råvarukvällen jag skulle, till Musikalen inte långt därifrån. Här fick vi lyssna till Handelsbankens experter som gick igenom marknaden, sektor för sektor, placeringsstrategier och vad som driver råvarumarknaden.

Just nu är det ett ganska stort gap som vidgas mellan aktier och råvaror, aktier stiger och råvaror sjunker i pris. Det stämmer enligt konjunkturcykeln menar Handelsbanken, råvaror släpar efter.

När konjunkturen toppar och aktier börjar sjunka, ja, då brukar råvaror stiga i pris. Snart dags att köpa råvaror med andra ord, om vi ska tro på experterna. 

När det gäller guld tror banken på fortsatt nedgång. Guld är inget vi behöver, det är ingen bristvara och ger ingen ränta. 

Jan Häggström, chefsekonom på Handelsbanken gav sin syn på råvarumarknaden. Kina är utan tvekan den stora draken som driver marknaden, men stål väntas nå en mättnadsnivå inom tre år i Kina, medan det antagligen kommer att ta längre tid för andra metaller att nå mättnadsnivå.

Det här är den tredje stora vågen i efterfrågan av råvaror, den första var i början av 1900-talet och drevs av USA, den andra på 50-talet och drevs av Japan och Västeuropa. Nu är det alltså dags för den tredje vågen som bedöms bli den största och längsta.

Handelsbankens oljeanalytiker Anne Gjoen gav några köptips på oljemarknaden bland annat Subsea 7 och Lundin Petroleum. Oljepriset spås ligga på 110 USD år 2013 och 115 USD år 2014.

Det var en mycket informativ och lärorik kväll, men jag har nog aldrig sett så många diagram under en och samma kväll. 

Inga kommentarer: