12 april 2013

Besök på Skanskas bolagsstämma

Igår besökte jag Skanskas bolagsstämma som gick av stapeln i Berwaldhallen, Stockholm. Som nybliven aktieägare i bolaget tyckte jag det var ett bra tillfälle att lära känna bolaget lite närmare, höra om året som gått och hur ledningen ser på framtiden.

Vid ingången möttes vi av fredliga demonstranter, flygblad delades ut från brittiska "blacklist" och några andra uttryckte missnöje med ett av Skanskas byggprojekt utanför Stockholm.

Väl innanför dörrarna bjöds det på kaffe och smörgås, i viss trängsel, innan stämman tog vid, välbesökt runt 700 personer.

Stämman inleddes med en bra och informativ film som visade Skanskas olika verksamheter.

Vd Johan Karlström gick igenom Skanskas arbetsområden, vilka åtgärder som ska vidtas för att få lönsamheten på fötter igen i de länder där den sviktar, till exempel på byggsidan i Latinamerika. Även byggsidan i Tjeckien och Slovakien visar på avmattning, här pågår en omorganisation.

När det gäller infrastrukturprojekt bedömer vd att utsikterna är goda i USA, flera stora projekt är på gång, bland annat den stora vägtunneln i Virginia. När det gäller Europa är utsikterna mer begränsade.

Sammanfattningsvis har Skanska en stark finansiell ställning, bra utgångsläge i orderstock och projektportfölj och relativt stabila marknadsutsikter, enligt vd.

Aktiespararna efterlyste tillväxtmål och påpekade att tillväxten lyst med sin frånvaro de senaste tio åren, däremot har utdelningen varit mycket bra och kompenserar den låga eller obefintliga tillväxten.

En aktie att köpa och behålla med andra ord. Aktiespararnas representant hade köpt sina aktier på 50-talet, tala om långsiktighet!

Trevlig Helg!

2 kommentarer:

Anonym sa...

hej jag funderar på att köpa skanska med och undrar vilka aktier som är ett måste i portföljen ! 2013 :D tack för en bra blogg

finansmamman sa...

Hej,
Ja, nu är jag ingen rådgivare, du ser i bloggen vilka aktier jag har, men det är inga måsten.