25 april 2013

Intressant kapitalmarknadsdag med Kinnevik

Kinnevik har haft kapitalmarknadsdag. Vd Mia Brunell Livfors startade med att berätta om Kinneviks transformering där e-handeln tar stor plats. Fortsatta investeringar görs inom området men med fokus på befintliga bolag. Kinnevik är dock öppna för nya investeringar inom finansiella tjänster, ett område där det finns stora möjligheter att växa.

Det var intressant att höra mer om sko- och modesajten Zalando. En riktig bjässe nu, Europas snabbast växande företag som passerat 10 miljarder kronor i omsättning. Ja, största modesajten i världen förutom i Kina, menade grundaren Robert Gentz som presenterade bolaget.

Sortimentet är stort och det måste vara svårt för vanliga affärer att konkurrera när det dessutom är fri frakt och retur. Just returer kom det en del frågor om, man kan ju tycka att det måste bli kostsamt med en returgrad på 50 procent, varorna är dessutom ofta billiga, blir det verkligen någon avans?

Ja, returer ligger inbyggt i affärsmodellen, men för att minska returer ska kunden få bättre hjälp att hitta rätt innan köp. Zalando har också investerat stort i logistik och byggt egna varulager för att vara så kostnadseffektiva som möjligt.

Bekvämlighet och ett oslagbart sortiment är vad Zalando satsar på.

Går Zalando att kopiera? Knappast, svarade Robert Gentz. Det krävs stora summor för att bygga upp något liknande, logistikcenter är på plats, samarbetsavtal med stora kända märken och egna varumärken, sortimentet är mycket stort och bekvämlighet är en annan fördel. Ja, det kan nog vara tufft att kopiera.

Men Zalando visar ännu inte vinst, men den kommer nog, i Tyskland där man började gjorde bolaget  en liten vinst.

Inget nytt kom fram från Cdon under dagen. En fråga var om Zalando och Nelly som ingår i Cdon inte konkurrerar med varandra. Nej, Nelly vänder sig till en yngre kundkrets, modet är snabbt och Zalando mot hela familjen var svaret.

Det ska bli mycket spännande att följa Kinnevik i deras e-satsning. Jag vill gärna vara med på det tåget.

4 kommentarer:

Aktieingenjören sa...

Jag blir bara mer och mer skeptisk gentemot Zalando. De växer och mognar snabbt men jag tror inte att storleken ger några större fördelar.

Min erfarenhet är snarare negativ av Zalandos storlek. Jag försökte nämligen handla vandringsbyxor men gav upp eftersom jag inte kunde definiera min sökning (vandringsbyxor) på ett meningsfullt sätt. Istället översvämmades jag av olika typer av fritidsbyxor av helt andra sorter än jag var ute efter.

finansmamman sa...

Även om sortimentet är stort kan det vara svårt att tillgodose alla. Ibland kanske det är lättare att hitta vad man söker i en vanlig affär eller på en mer nischad sajt.

Anonym sa...

Hej,
Funderar lite på hur många aktier man kan följa och ha koll på. Har just nu 26 st aktier i ungeför 9 branscher. Är rätt så aktiv sitter nästan varje dag. Hur många aktier tycker du att man max skall ha ? Hur många branscher skall man sprida sig på ? Är det några branscher som du tycker att man skall undvika just nu ? Jag tycker att råvaror, konsument och biotech är lurigt att investera i.
Ha det härligt i vårsolen och tack för en vettig blogg!

finansmamman sa...

Det är inte att rekommendera att ha fler aktier än du har tid och ork att följa ordentligt, detsamma gäller branscher.
Råvaror och biotech kan svänga en hel del, kan vara svårt.
Jag undviker gruvbranschen just nu.

Roligt att du gillar bloggen.
Trevlig valborg.