9 april 2013

Höjd pensionsålder försämrar för ungdomar

Pensionsåldern är på tapeten igen, en utredning föreslår höjda pensionsåldrar, den allmänna pensionen kan tas ut tidigast vid 63 års ålder och vi ska ha rätt att arbeta till 69 års ålder.

Men hur påverkas den unga befolkningen som har svårt att komma in på arbetsmarknaden när pensionsåldrarna höjs?

Det kan knappast underlätta, förutsättningarna för arbete borde försämras, men den ekonomiska vinningen för staten är kanske desto större. Jag skulle gärna ta del av siffror som visar hur höjd pensionsålder påverkar yngre arbetssökande.

Nu börjar utdelningarna trilla in på kontot. En del kommer jag att återinvestera vid lämpligt tillfälle, inte nödvändigtvis i samma aktie utan det kan bli något helt nytt. Tills vidare står pengarna kvar på kontot.

Jag hade räknat med lite mer utdelning i år, men en del bolag exempelvis Ratos har sänkt sin utdelning, andra har höjt som Hexagon och Investor, det gör att jag hamnar ungefär där jag var förra året.

Nu är utdelningen inte allt, det är viktigare att placera i ett stabilt vinstgivande bolag som visar fin tillväxt och har en bra ledning. Hög utdelning ser jag som ett extra plus men den styr inte mina investeringar. Det finns många bolag som uppvisar fin värdestegring, men inte delar ut några större summor.

När utdelningssäsongen är över är det mycket möjligt att vi får se en lugnare börs, om inte de kommande rapporterna överraskar positivt förstås.

Idag upptäckte jag vårens första blåsippa på morgonpromenaden.


5 kommentarer:

Jocke sa...

Ja härligt med utdelningarna och våren!

Hur mycket tror du att världens börser skulle påverkas av ett Koreakrig? Under andra världskriget föll börserna i runda slängar 50% läste jag någonstans. Men ett mindre Koreakrig kanske inte skulle ha så stor påverkan på ekonomin så länge dom inte fäller atombomber? Jag menar det finns ju flera krigshärdar i dagsläget och USA är/har varit inblandade i Afganistan och Irak, jag undrar hur börserna reagerade när USA gick i krig där? Förutom att oljepriser etc påverkades.

Rupert sa...

Det viktigaste är att ingen drabbas. Risken med att höja pensionsåldern är att de som inte klarar av att arbeta längre får en ännu sämre pension än vad de redan har. Det är ju de med pykiskt och/eller fysiskt ansträngande arbeten och låga löner (så att man inte kan ta ledigt och vila upp sig när man behöver det) som i dag inte ens klarar av att arbeta till 65.

Samtidigt är det uppenbart att somliga både klarar av och är intresserade av att arbeta och bidra även långt efter de passerat 70. Det bör inte vara ett hinder.

Det bästa tycker jag vore om ALLA hade rätt till samma pension, rimligtvis rätt hög. Och sedan skrotar man pensionsåldern och låter människor arbeta hur länge de önskar. Men för att kunna gå i pension innan säg 63 behöver man särskild dispens, som man kan få genom att påvisa arbetsskador, utmattning osv.

lg sa...

Skomakare bliv vid din läst. Om 65-åringar fortsätter arbeta kommer efterfrågan i ekonomin bli större = mer efterfrågan på arbetskraft. Ungdomarna får det alltså *lättare* att komma in på arbetsmarknaden.

börspappan sa...

det var nån som stod oc h så till ungdomar att den snart behövs minst 60.000 nya chefer-är det en jultomte som delar ut jobb? om nu dessa jobb blir kvar så krävs det ju kvalifikationer och troligen går de flesta till äldre?

finansmamman sa...

Till Jocke,
Det har jag ingen uppfattning om, men klart negativt för börserna.

Till Rupert,
Ja, hoppas på förståelse för arbetstagare med tunga arbeten.

Till lg,
Det är en poäng.