30 september 2014

För snabb sågning av Inwido

Efter tre dagar på börsen dömer Di ut Ratos och dess notering av fönstertillverkaren Inwido. Är inte det att vara väl kortsiktig, nog måste man ge noteringen mer än tre dagar.

Det är möjligt att kursen var för högt satt, men det har vi inget facit på ännu, men de som är ute efter snabba klipp är förstås besvikna. Med kommande bygg-och renoveringsprojekt tror jag dock Inwido kan bli en bra placering.

Naturligtvis är det trevligare när kursen stiger efter introduktionen, det håller jag med om, men det är för tidigt att totalsåga Inwidos notering som Di gör.

Bactiguard är en annan aktie som sågats totalt av media, och produkterna ifrågasätts även av svenska forskare. Men uppenbarligen säljer katetrarna som Bactiguard utvecklar i andra länder, främst i USA och Japan.

En viss återhämtning har skett i aktien, men namnet Bactiguard har dessvärre fått en dålig klang. Det är möjligt att media har rätt, det får framtiden utvisa. Men döm inte ut de nya bolagen på börsen för snabbt.

Det är inte alltid lönsamt att vara med i en introduktion, ibland kan det vara bättre att vänta tills kursen stabiliserat sig. Bolagen saknar börshistorik och det innebär en extra risk.

De populära introduktionerna blir ofta övertecknade, vid en liten tilldelning kan det vara bra att snabbt köpa fler innan kursen stiger, förutsatt att man tror på bolaget. Stiger kursen kraftigt och aktien börjar kännas övervärderad säljer jag ibland, speciellt om jag fått en liten tilldelning som utgör ett mindre innehav i portföljen.

Ja, det finns olika strategier vid nyintroduktioner, var och en agerar efter sin egen situation.

Den introduktion som lockar mig mest just nu är Carl Bennets Lifco, men den ligger en bit in i framtiden, november närmare bestämt.

För den som vill veta mer om BIMobjects verksamhet som jag skrev om igår, så finns en videopresentation av bolaget på hemsidan.

2 kommentarer:

Signs sa...

En närmast makaber introduktion är Scanidos. Övertecknad nästan 7 ggr, rekad av alla (inkl144 redeye som också skötte noteringen...) och bara ett halvår senare har vi en nedgång på 50%. Visar hur svårt det är med introduktioner, speciellt i småbolag. Å andra sidan skapar detta intressanta tillfällen för den som inte är lika snabb in i introduktioner, men som bevakar vad som händer efteråt..

finansmamman sa...

Hej,
Ja, sett i backspegeln hade det varit bättre att vänta, men det yppar sig även tillfälle som du säger. Ska besöka stämman om någon vecka för en uppdatering.